Er zijn de afgelopen weken grote stappen gezet richting de realisatie van zonnepark A12 – Bunnik.  Het project wordt gezamenlijk ontwikkeld door IX Zon en de Energie Coöperatie Bunnik. Afgelopen september heeft de gemeente een omgevingsvergunning verleend voor dit project. Omdat er geen beroep is ingesteld, is deze vergunning nu onherroepelijk. Ook hebben de initiatiefnemers SDE++ subsidie ​​ontvangen, waardoor de financiering van het zonnepark zekerder is geworden. Inmiddels is ook netcapaciteit toegewezen door netbeheerders Stedin en TenneT. Nu kan de bouw van het zonnepark worden voorbereid.

Als alles volgens planning verloopt gaat het zonnepark eind 2023 of begin 2024 duurzame energie opwekken. Er zal ruim 15 miljoen kWh aan duurzame energie worden opgewekt. Voldoende om ruim 6000 huishoudens van stroom te voorzien.

Het plan voor dit project werd eind 2020 met de gemeente besproken. Na een uitgebreid participatieproces waarbij de inpassing van het toekomstige zonnepark werd besproken met omwonenden, is in september 2021 een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente. Deze vergunning is toegekend in september 2022. Vanwege de netcongestie in de regio Utrecht was het nog onduidelijk wanneer er op het elektriciteitsnet capaciteit beschikbaar komt om het zonnepark aan te sluiten. Eind  november kregen de initiatiefnemers van Stedin het goede nieuws dat die capaciteit nu beschikbaar is.

Voor de Energie Coöperatie Bunnik (ECB) breekt een volgende fase aan. Haar doel is 50% lokaal eigendom, zodat niet alleen de lasten maar ook de lusten van dit project lokaal blijven. Om haar deel van deze kosten te kunnen financieren start de ECB met een crowdfunding onder bewoners van Bunnik.

Behalve voor de aanloopkosten zal de ECB in de loop van 2023 de financiering regelen voor de bouw van het zonnepark zelf. Daartoe zal een volgende crowdfunding worden gestart. ECB verwacht voldoende interesse voor dit project zodat de Bunnikse gemeenschap niet alleen een flinke hoeveelheid duurzame energie op haar grondgebied opwekt, maar dat dit ook gebeurt met lokale financiering en daarmee lokaal eigendom.

Heb je interesse om deel te nemen? Schrijf je dan hier alvast in, je krijgt dan binnenkort onze informatiebrochure. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Voor meer informatie over het project, zie www.zonneparka12bunnik.nl

Figuur 1: Ligging en landschappelijke inpassing van het Zonnepark  A12 Bunnik. (N.B. De letters A t/m F benoemen landschapselementen, voor meer details zie het volledige landschapsplan op de website)