In twee straten in Werkhoven is de isolatie van een aantal woningen flink verbeterd. Die wijkactie kwam niet uit de lucht vallen. Drijvende kracht achter deze woningverduurzaming is Cor Hofstee, actief buurtbewoner. Hij zag de hele week busjes heen en weer rijden in zijn en de naastgelegen straat.

Eind vorig jaar adviseerde Cor een buurman met zijn spouwisolatie en vroeg hem zijn buren te vragen mee te doen. Dat liep heel goed. Er deden zo’n acht gezinnen mee. Na wat obstakels besloot Cor om in overleg met die buurman verder te gaan met het project, temeer daar hij zich voor zijn werk bezighoudt met verduurzamingsadviezen voor Verenigingen van Eigenaren in het land. In dit interview lees je meer over zijn duurzame activiteiten. Het nieuwsbericht van 11 mei 2023 over deze buurtactie lees je hier.

18 woningen deden mee

Om de werkzaamheden uit te voeren werden betrouwbare bedrijven benaderd die al eerder actief waren in Werkhoven en waarmee het dorp goede ervaringen had. Bewoners uit verschillende straten konden een keuze maken uit offertes. Na een oproep in een straatapp in twee straten, ’t Haantje en ’t Hennetje, deden 18 woningen mee aan de buurtactie. De foto’s geven een beeld van hoe dat isoleren in zijn werk gaat, met dank aan Cor Hofstee en az-isolatie.

In de woningen werd spouw- en/of vloerisolatie aangebracht. Bij het isoleren van de spouw wordt via geboorde gaten isolatiemateriaal in de muur geblazen: een deken die zorgt voor warmte in de winter en verkoeling in de zomer. Afhankelijk van de grootte van de gevels duurt het werk gemiddeld enkele uren. Het isolatiebedrijf twee kruipruimtes per dag isoleren. Voor de spouwmuren geldt: twee hoekwoningen (of één hoekwoning en één tussenwoning) per dag of drie tussenwoningen per dag.

Hoeveel besparing?

Hoeveel besparen bewoners nu eigenlijk door deze actie? Voor wie van cijfers houdt, rekent Cor het uit: “Ik heb de opbrengst geschat (gasprijs 2 euro/m3) op 434 euro per jaar voor gevel-na-isolatie (hoekhuis) in ’t Haantje/ Hennetje en 162 voor een tussenwoning. Voor vloerisolatie schat ik een besparing van 336 euro per jaar. Voor andere veel voorkomende woningen heb ik ook schattingen gemaakt. Terugverdientijden, gevelisolatie, zijn 3 jaar (hoekwoning) en 5,6 jaar (tussenwoning) en 2,8 jaar voor vloer. De verschillen komen doordat de spouw tijdens de bouw (1979/1980) al gedeeltelijk is geïsoleerd, terwijl de vloer echt nauwelijks is geïsoleerd. Terwijl in de meeste gevallen spouwisolatie meer oplevert dan vloerisolatie, is het in deze situatie omgekeerd.”

Positieve reacties

Bij deze actie beperkte Cor zich tot isolatie van gevel en vloer. Voor andere besparingen kijkt hij meer naar bijvoorbeeld gebruik (via de ECB) van de warmtecamera en woningadviezen in huis. Voor andere besparingen kijkt hij meer naar gebruik van de warmtecamera en woningadviezen in huis. Deze mogelijkheden zijn aan te vragen via de Energie Coöperatie Bunnik via deze pagina.

Ook denkt hij aan andere buurtacties in de toekomst. Aan de reacties van bewoners op zijn initiatief zal het niet liggen. Cor: “We kregen best wel positieve reacties: je ontzorgt ons, het is goed georganiseerd, enz. Na afloop heb ik nog geen klachten gehoord. Positieve reacties verwacht ik pas na een koude winter en energie-eindafrekeningen, volgend jaar.” Daar kijken we nu al naar uit!

Enthousiast geworden? Wie ook wil meedoen aan de buurtactie voor spouw-  en vloerisolatie in Werkhoven kan contact opnemen met Cor Hofstee via email: cor.hofstee@gmail.com.

Woon je niet in Werkhoven of Odijk en heb je belangstelling voor het opstarten van een vergelijkbare buurtactie, neem dan contact op met de Energie Coöperatie Bunnik. Bekijk ook onze oproep voor vrijwilligers voor een buurtactie in de Kromme Rijn Wijk in Bunnik.