Meld je hier aan voor advies of voor de actie “Samen isoleren”

In het klimaatakkoord is afgesproken dat alle gebouwen in Nederland in 2050 “aardgasvrij” zijn. Op dit moment wordt door de gemeente Bunnik onderzocht hoe en in welk tempo de verschillende wijken van Bunnik, Odijk en Werkhoven aardgasvrij kunnen worden. Bij woningen die zijn gebouwd vóór 2000 moet meestal eerst het isolatieniveau van de woning verbeterd worden voordat de stap naar een aardgasvrije verwarming gezet kan worden. En, nú besparen op gasverbruik levert meteen klimaatwinst en kostenbesparingen op. Bovendien kan het wooncomfort aanzienlijk verbeterd worden. Daarom willen we je alvast informeren over de verbeteringen van de isolatie die mogelijk zijn voor een typische woning uit de Oranjebuurt.

Drie niveau’s van woningverbetering

In onze voorbeeldberekeningen onderscheiden we drie niveau’s van duurzame woningverbetering, die stapsgewijs gerealiseerd kunnen worden:

  1. verbeterde isolatie, met een besparing op aardgas die kan oplopen tot 50%;
  2. “aardgasvrij-ready”, d.w.z de woning is klaar om naar een aardgasvrije verwarming over te gaan;
  3. volledig aardgasvrij, met een nieuwe verwarmingsinstallatie op basis van een warmtepomp.

Omdat nog niet zeker is welke vorm van duurzame warmte voor de Oranjebuurt het meest kansrijk zal zijn, is het nog niet nodig om nu al naar niveau 3 te gaan.


Twee soorten woningen

We hebben twee soorten woningen genomen  die veel voorkomen in de Oranjebuurt en daar voorbeeldberekeningen bij gemaakt:

Hoe verder met jouw woning?

Iedere woning is natuurlijk verschillend, zeker in de Oranjebuurt. Er kan een uitbouw bijgeplaatst zijn waardoor je meer glas– en geveloppervlak heeft. Of je hebt kort geleden al wel een aantal verbetermaatregelen doorgevoerd maar je wilt toch wel weten hoe je nog verder kunt besparen. Er zijn dan 3 mogelijkheden om verder te gaan:

  1. Je vraagt een oriënterend adviesgesprek vanuit de Energie Coöperatie Bunnik, dit is gratis dankzij de speciale RRE subsidie!
  2. Je vraagt “advies op maat” bij adviseur Grijs naar Groen: na een huisbezoek ontvang je het advies  inclusief een offerte voor de besproken maatregelen. Op de advieskosten van € 190 ontvang je meteen € 90 RRE subsidie. De overige € 100 krijg je retour wanneer je maatregelen uitvoert;
  3. Je zoekt zelf geschikte uitvoerders voor bepaalde maatregelen en vraagt daar offertes aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het Regionaal Energieloket JouwHuisSlimmer. Ook de site van MilieuCentraal biedt veel nuttige informatie over isoleren. Ook op grijsnaargroen.nl/oranjebuurt kun je zelf rekenen aan maatregelen specifiek voor jouw type woning. Vanuit de gemeente zijn vouchers voor isolatie beschikbaar à €180.

Samen isoleren ?

Daarnaast willen we het mogelijk maken dat mensen gezamenlijk bepaalde maatregelen “inkopen”. Met een gebundelde inkoop voor 10 woningen in de Oranjebuurt kun je al 6% aan kosten besparen, én het kan tijd schelen omdat je niet alles in je eentje hoeft uit te zoeken. Heb je interesse om hierin deel te nemen, dan kun je dat ook via onderstaand formulier opgeven.

Meld je hier aan voor advies of voor de actie “Samen isoleren”

Subsidies
Vanuit de Rijksoverheid is er subsidie mogelijk op diverse isolatiemaatregelen (ISDE regeling). Dit geldt alleen als u tenminste twee verschillende maatregelen uitvoert, bijvoorbeeld glasvervanging en dakisolatie. Voor meer informatie zie de pagina van de rijksoverheid. Binnen dezelfde regeling kunt u ook subsidie krijgen voor warmtepompen en zonneboilers (voor warm water).

Verder zijn vanuit de gemeente Bunnik vouchers beschikbaar voor woningadvies (€ 30-€90) of voor uitgevoerde isolatiemaatregelen (€ 180), zie hier voor meer informatie (tot 31 december 2021).