Al veel eigenaren van woningen en schuren hebben in onze gemeente de laatste jaren zonnepanelen op het dak gelegd. Het is een behoorlijke investering, zeker als er ook een 3-fasenaanpassing in de meterkast nodig is. Maar de investering verdient zich ook snel weer terug. Want men mag de geproduceerde eigen stroom verrekenen met de gebruikte stroom (het salderen). Bovendien kan de BTW verrekend worden. Bij een hogere productie dan het eigen verbruik kan er uiteraard niet meer gesaldeerd worden en val je terug op de terugleververgoeding van jouw energieleverancier. Let op: daarin zijn onderling duidelijke verschillen.

Het salderen tussen opwekken en gebruik zal over enkele jaren beperkt gaan worden, waardoor de terugverdientijd langer gaat worden. Wacht daarom niet te lang met de aanschaf als je van plan bent om zonnepanelen op het dak te leggen.

Het is vrij gemakkelijk om zelf een goede leverancier/installateur te vinden. Vraag wel bij verschillende bedrijven prijzen en specificaties op om te kunnen vergelijken. Soms hebben energiebedrijven ook eigen acties. Daarnaast kunnen verschillende eigenaren een groep vormen om zo met leveranciers/installateurs tot een betere prijs te komen. De ECB heeft in voorgaande jaren 3 keer een gezamenlijke inkoopactie gevoerd. Zie hierna de uitgebreide beschrijving van de actie 2019, waarvan de uitvoering medio 2020 afgerond werd.

Panelen met de buren

Voorbeeld van groepsaankoop zonnepanelen 2019

De Energie Coöperatie Bunnik organiseerde in 2019 een groepsaankoop van zonnepanelen voor op het eigen dak. Met een groepsaankoop kunnen we een scherpere prijs en betere kwaliteit krijgen. Met onze eerdere acties in 2016 en 2017 (als Energiegroep Bunnik) hebben we al ruim 100 daken op deze manier van zonnepanelen voorzien. Wij organiseren deze actie omdat we bewoners van de gemeente Bunnik willen helpen hun woningen duurzamer te maken. Als ECB hebben we geen winstoogmerk!

Deze actie is op 31 december afgesloten . Zie hier het bericht over het eindresultaat van deze actie.

Het aanbod

De Energie Coöperatie Bunnik heeft voor deze actie 5 leveranciers uit de regio met elkaar vergeleken en daaruit is het Utrechtse bedrijf Groenpand naar voren gekomen met het beste aanbod. Bij de selectie van het aanbod heeft de Energie Coöperatie Bunnik gekeken naar de volgende aspecten:

 • Hoge kwaliteit materialen,
 • Scherpe prijs,
 • Gecertificeerde installateur,
 • Goede garanties en betrouwbare service. 

Inschrijven

Vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop kon tot 31 december 2019. Na de inschrijving werd online een afspraak gemaakt voor een gratis bezoek van een adviseur. Deze bracht een vrijblijvend voorstel uit. Na akkoord bevinden werden de panelen daarna geplaatst. Ondanks corona lukte het toch om voor 1 augustus de bijna 1000 (!) panelen te plaatsen.

Dit aanbod stond open voor alle inwoners van de gemeente Bunnik. Wel hebben we de deelnemers gevraagd lid te worden van de Energie Coöperatie Bunnik (€ 15 p.j.).

Financieel aantrekkelijk

Een investering in zonnepanelen is financieel gezien zeer aantrekkelijk. Gemiddeld genomen verdien je je investering in 6 tot 8 jaar terug. Dat betekent dat je een rendement kunt halen van ruim 10% op je investering, aanzienlijk beter dan bij een spaarrekening met 0,01% rente!

En natuurlijk verlaag je dankzij de zonnepanelen blijvend je energiekosten. Een zonne-energiesysteem kan zonder problemen 20-30 jaar stroom blijven leveren.

De gemeente Bunnik over deze actie

“De gemeente Bunnik heeft de ambitie om in 2022 10% duurzame energie-opwekking en 10% energiebesparing gerealiseerd te hebben, als eerste stap naar een klimaat-neutrale gemeente in 2040.

Vanuit deze ambitie ondersteunen wij van harte de inkoopactie zonnepanelen van de Energie Coöperatie Bunnik. Ook willen we bewoners graag uitnodigen om zich op 26 november op de informatie-avond nader te laten informeren over mogelijkheden om hun woning te verder te verbeteren, met lagere energiekosten en meer comfort als resultaat.”

Prijzen voor een systeem met Solar Edge optimizers

We zijn met Groenpand de volgende richtprijzen overeengekomen voor systemen van 6, 10 en 15 panelen. Andere aantallen zijn uiteraard ook mogelijk.

Prijzen voor een systeem met Solar Edge omvormer

Opmerkingen:

 1. Voor particulieren is teruggave van de BTW (21%) mogelijk.
 2. Bovenstaande prijzen gelden voor een systeem met een Solar Edge optimizers, dat vooral geschikt is voor daken waar enige beschaduwing optreedt. Als je vrijwel geen beschaduwing van de panelen hebt en slechts één dakvlak wil gebruiken, zijn lagere prijzen mogelijk, zie hieronder.
 3. Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor een “standaardsituatie”. Wanneer je bijvoorbeeld een verouderde meterkast hebt of een ingewikkeld dak, dan kan de prijs hoger uitvallen.
 4. Er zijn mooie zwarte zonnepanelen van Trina Solar in het pakket opgenomen zodat onze gemeente er mooi uit blijft zien. Het nominaal vermogen per paneel is 320 Watt. De omvormer en optimizers zijn van het merk Solar Edge.
Zwarte zonnepanelen van Trina Solar en Solar Edge optimizers en omvormer

Prijzen voor systeem met centrale omvormer

Wanneer je weinig schaduw op je dak hebt en slechts één dakvlak gebruikt voor de panelen, kun je ook gebruik maken van een systeem met alleen een centrale inverter, en zonder optimizers. De kosten van zo’n systeem zijn lager, zie hieronder.

Prijzen voor een systeem met Zever Solar Edge omvormer

Opmerkingen:

 1. Voor particulieren is teruggave van de BTW (21%) mogelijk.
 2. Bovenstaande prijzen gelden voor een systeem met een Zever Solar omvormers, dat vooral geschikt is voor daken waar weinig beschaduwing optreedt en slechts één dakvlak wordt gebruikt.
 3. Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor een “standaardsituatie”. Wanneer je bijvoorbeeld een verouderde meterkast hebt of een ingewikkeld dak, dan kan de prijs hoger uitvallen.
 4. Er zijn mooie zwarte zonnepanelen van Trina Solar in het pakket opgenomen zodat onze gemeente er mooi uit blijft zien. Het nominaal vermogen per paneel is 320 Watt.

Nog meer weten? Je kunt hier het uitvraagformulier vinden, dat wij gebruikt hebben om het aanbod van de de bedrijven te verkrijgen en vergelijken.