Als je energie wil besparen in huis, dan komt er heel wat bij kijken. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze vrijwilligers helpen je op weg. Ontdek hier welke hulp we allemaal bieden, waar je nog meer op kunt letten en hoe we het samen kunnen aanpakken door inkoop- en buurtacties.

Verminderen van het energiegebruik in je woning kan een lastige puzzel zijn. Voor elke mogelijkheid is er ook een verkeerde keuze, zeker bij een ouder huis. Bij minder energie verbruiken kun je denken aan: isolatie, ventilatie, warmteafgifte op lage temperatuur, warmtepomp en natuurlijk ook het gedrag van bewoners.

Elk huis is anders, dus het is maatwerk. Wat voor je buren werkt, werkt misschien niet voor jou. Door wat te surfen op internet, kun je al veel informatie vinden, zoals op onze pagina met sites over energiebesparing. Maar als je echt aan de slag wil, waarmee begin je? Je loopt tegen vragen aan zoals: welke mogelijkheden zijn er, kan het in een meerjarenplan, wat past in mijn huis, wat kost het, welke subsidies zijn er?

Om door de bomen het bos te zien kun je gelukkig de hulp van de Energie Coöperatie Bunnik inroepen. De energiecoaches van de ECB geven hulp en advies. Deze vrijwilligers hebben hiervoor een gerichte training gehad. Het zijn geen professionals of bouwkundigen, maar gewoon inwoners van de gemeente Bunnik. Zij zijn onafhankelijk en helpen je op weg. Ze kijken samen met je naar de beste opties voor jouw huis en situatie. De eigen ervaringen met het verduurzamen van hun eigen huis komt daarbij vaak goed van pas.

Wil je grip krijgen op de aanpak van je energiebesparing, dan kun je zelf veel doen. We adviseren om te beginnen met het HOOM-dossier voor een goede basis. Je leest alles over het HOOM-dossier hieronder bij 2. Daar kun je je gelijk aanmelden voor een gratis account.

We bieden de volgende hulp aan (klik op + voor meer informatie, klik op de voor minder informatie):

Waar en wanneer:Vrijdag 14-16 uur zonder afspraak, in bibliotheek Bunnik.
Zaterdag 10–12 uur na afspraak, in bibliotheek Bunnik.
Dinsdag 18–20 uur na afspraak, in gemeentehuis Odijk.
Wat:spreekuur door een ECB-energiecoach.
Kosten:gratis.

Afspraak maken (zaterdag en dinsdag)
Het bezoeken van het spreekuur op zaterdag en dinsdag kan alleen na afspraak. Dit kun je zelf doen via de online agenda, zie onderstaande knop. Wacht wel even op onze bevestiging dat het tijdstip akkoord is! Schrijf je specifieke vragen daar ook alvast op, zodat de energiecoach zich kan voorbereiden.

Zonder afspraak (vrijdag)
Elke vrijdagmiddag van 14 - 16 uur is het mogelijk om het spreekuur Energiebesparing te bezoeken zonder afspraak in de bibliotheek, Camminghalaan 27 in Bunnik. Je kunt dus gewoon binnenlopen.

Duur van het advies
Voor jouw advies is een half uur beschikbaar. Elk advies is helemaal gratis en je kunt vragen stellen over energiebesparing in je huis, zoals verbetering van de isolatie en ventilatie, over warmtepompen en eisen aan het verwarmingssysteem, het comfort in huis of hoe het verbeteren aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over:

  • isolatiemogelijkheden,
  • geschikte materialen,
  • natuurvriendelijk isoleren,
  • ventileren,
  • vloerverwarming of radiatoren,
  • warmtepompen,
  • subsidies.

Waar en wanneer:Bij je thuis op afspraak, maar alleen als het buiten kouder dan 5°C is.
Wat:Scan met warmtecamera door een ECB-energiecoach.
Kosten:€ 25 (voor leden) of € 40 (voor niet-leden, die daarmee gelijk een jaar lidmaatschap krijgen).

Isoleren is de eerste heel belangrijke stap om het energiegebruik te verminderen. Je wil voorkomen dat de kostbare warmte uit je huis ontsnapt. Om goed te isoleren moet je wel eerst weten waar nu de meeste warmte weglekt. Dat kan door het dak zijn, door muren of ramen. Ook kunnen er zogenaamde koudebruggen zijn, zoals een naar buiten uitstekende betonnen vloer of waar reeds aanwezige isolatie “lekt”. Ook bij ramen en deuren kan warmte uit het huis ontsnappen.

Hoe weet je nu of de isolatie (nog) goed is en of er warmtelekken zijn? Met behulp van een warmtecamera, die infrarood-opnamen maakt, zijn de kwaliteit van de isolatie en de precieze plek van warmtelekken op te sporen. Normaal gesproken zijn er alleen opnamen van buiten het huis nodig. Bij het dak (en soms ook in bijzondere gevallen) zijn opnamen van binnenuit ook gewenst om een goed advies te kunnen geven. Voor het maken van warmtefoto’s is het nodig dat er een flink (meer dan 15 graden) temperatuurverschil is tussen binnen en buiten. Dit betekent dat er alleen gescand wordt bij een buitentemperatuur van 5 graden of lager. We vragen je om vooraf het in het hele huis de verwarming open te zetten en de thermostaat in de woonkamer op minstens 20 graden in te stellen. Het scannen duurt meestal 30 tot 45 minuten. De warmtefoto’s worden verwerkt in een rapport. Daarin schrijft de energiecoach op wat opvallend is aan de foto’s en suggesties om warmtelekken of matige isolatie op te lossen.

Heb je dit warmtescan-rapport ontvangen? Dan is het heel goed mogelijk om daarmee het HOOM-rapport te gaan invullen om zo tot een gericht Plan van Aanpak te komen, met een globaal inzicht in de kosten, zie 2) hieronder.

LET OP: omdat de scans alleen op koudere winterdagen gemaakt worden, moet je waarschijnlijk enige tijd wachten op de uitvoering. Bovendien zijn er zoveel aanvragen dat de wachttijd ook wat langer kan zijn. We zoeken nog nieuwe vrijwilligers voor deze taak. Uiteraard krijgen vrijwilligers een gedegen training voordat ze gaan beginnen als warmtescanner.

warmtefoto ramen

Waar en wanneer:Bij je thuis op afspraak,
Wat:Plaatsing CO2-meter met analyse door ECB-energiecoach.
Kosten:€ 25 (voor leden) of € 40 (voor niet-leden, die daarmee gelijk een jaar lidmaatschap krijgen).

Een goede luchtkwaliteit in huis is belangrijk voor de gezondheid van haar bewoners. Omdat huizen na isolatie en kierdichting van zichzelf weinig luchtverversing hebben, kan de kwaliteit van de lucht in huis erdoor verslechteren. Natuurlijk kan de lucht ververst worden door ramen of roosters open te zetten, maar dan verdwijnt kostbare warmte en dat willen we vermijden. Hiervoor hebben we een oplossing: de CO2-meter.

Om precies te weten hoe het met de luchtkwaliteit in jouw huis is gesteld, kunnen wij gedurende een week een CO2-meter (een zogenaamde CO2-rV-T datalogger) plaatsen die de gehalten aan o.a. CO2 en waterdamp registreert. Wij analyseren de uitkomst en geven je advies. Op basis hiervan kun je besluiten of het nodig is om een ventilatiesysteem aan te brengen of een bestaand systeem te verbeteren. Daarbij is het mogelijk om via warmteterugwinning de noodzakelijke verse lucht voor te verwarmen voordat die in jouw huis komt. Een andere optie is om een ventilatie-warmtepomp te koppelen aan de afvoer, zodat er geen buitenunit voor de warmtepomp nodig is.

Via de ECB kun je zelf aan de slag met het Hoom-dossier. Dit hulpmiddel van Energie Samen werkt online. Stapsgewijs vul je in wat je al over je huis weet. Op basis van deze gegevens geeft het programma aan welke maatregelen interessant voor je zijn, wat ze ongeveer kosten en wat je besparingen zijn. Je kunt dan keuzes maken en daarmee maak je een (meerjaren) Plan van Aanpak voor je hele huis. Je kunt het zo uitgebreid doen als je zelf wil. Naast grote maatregelen zoals isolatie en warmtepomp kun je ook jouw besparingsmogelijkheden bij het gebruiken van het huis onderzoeken. Er wordt ook informatie gegeven over de huidige subsidiemogelijkheden voor je huis. Ook is handig dat je groot onderhoud aan je huis via dit programma kunt plannen, denk bijvoorbeeld aan wanneer de dakpannen en/of de zonnepanelen vervangen moeten worden. Ook tussentijds kun je het plan steeds naar wens aanpassen.

De tijd die nodig is voor het invullen is uiteraard afhankelijk van het huis en van de informatie die je invoert. In de praktijk is het meestal niet erg moeilijk om in te vullen. Kom je er niet uit? Schakel gerust één van onze energiecoaches in en vul het samen in, zie mogelijkheid 2b). De gegevens in jouw HOOM-dossier zijn alleen aan te passen door jezelf (en een eventueel ingeschakelde energiecoach, zie 2b hieronder). Ook belangrijk om te weten: de 3 ECB-coördinatoren kunnen het dossier wel inzien maar niets erin wijzigen.

Het dossier blijft toegankelijk voor je en is steeds te actualiseren. Is er bijvoorbeeld een maatregel uitgevoerd of kies je toch voor een andere oplossing, dan kun je het dossier gewoon bijwerken. De organisatie achter het HOOM-dossier zal de actuele marktprijzen en subsidies zoveel mogelijk verwerken in hun database.

Je eigen HOOM-dossier kun je als pdf downloaden naar jouw computer, zodat je ook een volledige versie hebt na afloop van het abonnement. Via de volgende knop krijg je meer informatie over het HOOM-dossier en kun je het zelf aanvragen.

Waar en wanneer:zelf online invullen en bijwerken.
Wat:een online lijst met vragen over je huis invullen, op basis waarvan de software je automatisch informatie en advies geeft.
Kosten:gratis (voor leden) of 2 maanden gratis (voor niet-leden), waarna je voor €15 per jaar lid kan worden om het te blijven gebruiken.

Waar en wanneer:bij je thuis op afspraak (vooraf HOOM-dossier zoveel mogelijk zelf online invullen).
Wat:advies en samen met ECB-energiecoach aanvullen van het HOOM dossier.
Kosten:€ 35 (voor leden) of € 50 (voor niet-leden, die daarmee gelijk een jaar lidmaatschap krijgen).

Bij veel mensen die het HOOM-dossier ingevuld hebben, zullen er vragen opkomen waar ze zelf niet meteen uitkomen. Gelukkig is het mogelijk om rechtstreeks vanuit het HOOM-dossier hulp te vragen van één van onze energiecoaches. Na je aanmelding wordt deze coach door onze coördinator gekoppeld aan jouw dossier. Hierdoor krijgt deze coach ook toegang tot het dossier en kan in overleg met jou informatie gegevens aanvullen. Dit kan heel goed tijdens een huisbezoek, maar ook door online te overleggen of door te e-mailen. Per aanvrager is er een uur beschikbaar.

Voor de goede orde: wij geven aan huis alleen advies, als je een HOOM-dossier hebt.

Enkele algemene onderwerpen

Bekijken van apparaten, isolatie en dergelijke

Voor inwoners van o.a. Bunnik, Odijk en Werkhoven is de showroom van het Regionaal Energiecentrum/Grijs naar Groen op de Slotlaan 279 in Zeist vrij te bezoeken. Dit centrum is open van dinsdag tot met vrijdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag van 12 tot 16 uur. Op donderdag en vrijdag van kan daar ook om advies gevraagd worden.

Dit centrum is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Bunnik. In het Energiecentrum zijn de nieuwste oplossingen te zien waarmee je energie kunt besparen of opwekken. Kom je eens oriënteren hoe je jouw woning kan verduurzamen. Veel innovatieve oplossingen kunnen ze demonstreren zodat je een goede keuze kunt maken. De informatie en het advies in het centrum is onafhankelijk.

Tip 1: Op de site van Grijs naar Groen is heel veel informatie verzameld, zodat je op jouw bezoek aan het Energiecentrum kunt voorbereiden.

Tip 2: Ook vanuit de ECB kunnen we samen met een groep bewoners uit een wijk een bezoek brengen aan het Energiecentrum. Neem daarvoor via de mail contact met ons op.

Isoleren en natuur

Misschien denk je bij isoleren niet meteen aan natuur maar in holtes van de spouw of het dak kunnen dieren leven, die beschermd zijn op grond van de Wet Natuurbescherming (nu de Omgevingswet). Met name bij het isoleren kunnen deze verblijfplaatsen vernietigd worden en daartegen beschermt deze wet.

Zolang de juiste werkwijze gevolgd wordt, is isoleren zonder uitgebreid en kostbaar onderzoek (voorlopig) wel toegestaan. Hoe die werkwijze is, lees je op deze informatieve pagina van de gemeente Bunnik. Maak altijd gebruik van een isolatiebedrijf met het keurmerk Natuurvriendelijk isoleren.

Korting voor huishoudens met laag inkomen

Laten we eerlijk wezen: het aanpassen van een (oudere) woning is niet goedkoop. Voor mensen met een laag inkomen is dat nogal een drempel. Als coöperatie kunnen we daaraan helaas weinig doen, maar we kunnen wel helpen door onze adviezen voor huishoudens met laag inkomen (beneden de € 15.000 per jaar) voor de helft van de prijs aan te bieden. Als deze korting voor jou van toepassing is, meld dat dan bij de aanvraag voor advies.

Inkoopacties en buurtacties

Samen kun je meer dan alleen! Om onze krachten te bundelen werken bewoners samen met de ECB (en soms andere partners) aan het gezamenlijk inkopen of het in een buurt samen aan de slag gaan met maatregelen als isolatie of vervangen van glas of geveldelen. Daarvoor zetten we een aantal acties in:

De ECB heeft geen speciale voorkeur voor bedrijven die apparaten leveren en/of maatregelen uitvoeren. Wel hebben we een lijstje van bedrijven waarmee we in het verleden goede ervaringen hebben gehad. Ook nodigen we bewoners uit om hun positieve of negatieve ervaringen met ons te delen zodat we dit kunnen meewegen. Ook kunnen we samen met bewoners een gezamenlijke actie vorm geven en ondersteunen bij het aanvragen en beoordelen van collectieve offertes. Daarnaast kunnen we ondersteunen bij het uitzoeken van beschikbare subsidies.

In de afgelopen jaren waren er collectieve acties rond het plaatsen van hybride warmtepompen (2023), en zonnepanelen (2017, 2019). Ook zijn er in bepaalde buurten gezamenlijke acties geweest voor spouw of vloerisolatie (2023).

Als je belangstelling hebt voor het starten of meedoen in een collectieve actie, meld het ons. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals volledige warmtepomp, opslagsystemen voor warm water of elektriciteit, warmtepompboilers, het laten uitvoeren van maatregelen zoals isolatie, vervangen van glas of het aanpassen van het warmteafgiftesysteem (naar vloerverwarming bijvoorbeeld).

Samen met de gemeente en buurtverenigingen zetten we buurtacties op, zodat bijvoorbeeld bewoners van hetzelfde type huizen hun kennis en ervaring kunnen delen. Ook kunnen we samen zoeken naar de beste oplossing of de beste leverancier/installateur. Vele handen maken licht werk. Deze acties richten zich allereerst op isolatie, soms ook op vervanging van het glas en/of ventilatie. Meer weten over de lopende buurtacties? Kijk op deze speciale webpagina.

3. Meer acties?

Meer acties zijn mogelijk. Heb je hiervoor ideeën, wil je aan de slag? Meld je bij ons aan!