De Energie Coöperatie Bunnik is, samen met de Wijkvereniging Kromme Rijn en de Gemeente Bunnik, gestart met een actie voor verduurzaming van de Kromme Rijn Wijk. Met deze actie willen we woningeigenaren en huurders handvaten bieden om hun woning energiezuiniger en – op langere termijn – aardgasvrij te maken.

We doen dit door:

  • informatie over kleinere en grotere besparingsmogelijkheden in de woning;
  • straatbijeenkomsten;
  • Collectief aanbod van verbetermaatregelen (in ontwikkeling)

Straatactie Rietdekkershoek

Een eerste pilot voor een actie op straatniveau heeft in de afgelopen maanden gedraaid in de Rietdekkershoek, dankzij enkele actieve bewoners van die straat. Lees hier meer over deze activiteiten.

Straatactie Koperslagershoek

Na een eerste straatbijeenkomst over verduurzaming is er een menukaart gemaakt voor het type woningen in deze straat. Ook is er op basis van een warmtescan een korte analyse gemaakt van mogelijke warmtelekken bij deze woningen. Lees hier meer daarover.

Verbeteropties voor de “variantwoningen”

Voor de zogenaamde “variantwoningen”, de rijwoningen die aan de voor- en achterzijde de typische damwandplaten als gevelbekleding hebben (zie foto), is een “menukaart” ontwikkeld met besparingsopties. Zo’n menukaart geeft een overzicht met besparingsopties, toegesneden op het specifieke woningtype. Per optie geven we richtprijzen en de te verwachten besparing en andere voordelen. Je kunt deze handige menukaart hier downloaden:

De “variantwoning” waarvan er bijna 400 staan in de Kromme Rijn Wijk

Daarnaast zijn in afgelopen winter een aantal warmtefoto’s gemaakt die de zwakke plekken in de “thermische schil” van deze woningen duidelijk laten zien. Deze foto’s zijn voor iedereen te bekijken op de website van Grijs naar Groen: https://grijsnaargroen.nl/rietdekkershoek. Men vindt daar meteen ook veel info over verbeteropties.

Met de warmtecamera zie je de zwakke plekken waar veel warmte weglekt: het oude dubbel glas en de voordeur.

Straatbijeenkomsten

In de komende weken zullen in een aantal straten kleinschalige informatiebijeenkomsten plaatsvinden, vaak bij iemand thuis. Op zo’n bijeenkomst wordt verteld wat er de typische woningen van die straat mogelijk is en ook worden onderling ervaringen uitgewisseld.

Agenda straatbijeenkomsten:

  • Bijeenkomst Koperslagershoek: 23 sept ; 10:00 uur, Koperslagershoek 40
  • Bijeenkomst Grunoplantsoen: ntb
  • Bijeenkomst Hoefijzerlaan: ntb

Samen aan de slag

Een belangrijk doel binnen deze buurtactie is het starten van een collectieve aanpak voor de hele Kromme Rijn wijk. Het voordeel van een collectieve aanpak voor bewoners is dat er veel minder uitzoek- en regelwerk, zoals het selecteren van geschikte  uitvoerders en het beoordelen van offertes, door de individuele bewoners hoeft te gebeuren. Uiteraard blijft iedere bewoner vrij om wel of niet mee te gaan in het uiteindelijke collectieve aanbod.

Collectief aanbod verbetermaatregelen

We kunnen momenteel nog geen collectief aanbod neerleggen. In de toekomst zou het kunnen gaan om:

  • vullen spouwmuren (kopgevels of gemetselde delen van voor- en achtergevel)
  • vloerisolatie
  • vervanging glas
  • hybride warmtepomp

Wie helpt mee?

Als eerste stap voor een wijkbrede verduurzamingsactie zoeken we vrijwilligers die voor hun eigen straat als aanspreekpunt willen fungeren. In deze oproep vindt u meer informatie hierover.