Aan de westzijde van de Van Zijldreef in Bunnik (1 t/m 59 oneven) en aan de Marskramersbaan 2 t/m 8 even) staan 34 woningen uit 1975, die op elkaar lijken wat betreft bouwwijze en woningschil. Energiecoöperatie Bunnik (ECB), Wijkvereniging Kromme Rijn en Gemeente Bunnik willen bewoners van deze woningen ondersteunen bij het verduurzamen van hun huizen, zodat deze op termijn zonder aardgas verwarmd kunnen worden.

Inhoud van deze pagina

  • Oproep
  • Wat is er al gebeurd?
  • Isoleren is de basis
  • Mogelijkheden om te isoleren in dit woningtype
  • Ventileren is belangrijk als je isoleert
  • Meer informatie over het verduurzamen zelf

Oproep

Wil je samen met buren aan de slag om je woning energiezuiniger en uiteindelijk aardgasvrij te maken? Of wil je op de hoogte blijven? Stuur een mail naar Erik Groot of Marnix Luiten.

Op 1 juli hebben we een bewonersbijeenkomst over het verduurzamen van je huis gehad in de Kersentuin. Er waren 11 bewoners aanwezig

Aan de hand van het opgestelde Basisisolatieplan van Zijldreef hofjes Bunnik zijn veel eigen ervaringen en toekomstplannen uitgewisseld. Gesproken is o.a. over de gevelbeplating met asbest, ventilatie, de spiltrap, het platte dak van keuken en uitbouw. Ook kwam de 50 graden test langs. Lees er alles over in het hier te downloaden verslag.

Tot slot is geïnventariseerd hoeveel bewoners er belangstelling hebben in het meedoen met concrete maatregelen en wie voor een maatregel trekker wilde zijn. De meeste belangstelling is er voor een (hybride) warmtepomp (8), isoleren platte dak (7), isoleren hellend dak (6) en aanpak gevels (3). Echter ook voor de andere maatregelen waren er steeds 2 belangstellenden (spouw naïsoleren, vloer isoleren, ventilatie en het warmteafgiftesysteem). Genoeg te doen! Wilt u meedoen, meldt u zich dan aan bij Erik of Marnix. Met vereende krachten komen we het verst!

Wat is er al gebeurd?

In enkele maanden heeft een groepje bewoners samen met Dieko Boekel (gemeente) en Jaap de Pater (ECB) een Isolatieplan opgesteld voor dit type woningen. Daarbij konden ze gebruik maken van een expert op het gebied van verduurzaming van woningen. In het plan wordt een uitgebreid overzicht gegeven van mogelijke isolatie-maatregelen voor dit type woningen met een indicatie van de kosten. Tevens geeft het plan inzicht in de effecten op energiebesparing en comfort. Het Basisisolatieplan van Zijldreef hofjes Bunnik is hier te downloaden.

Op deze webpagina houden we de bewoners op de hoogte van de resultaten van deze buurtactie. Dus bezoek deze pagina regelmatig!

Isoleren is de basis

Indien we van het gas af willen dan is de beste volgorde: verbeteren van isolatie en ventilatie, afgiftesysteem aanpassen aan lagere temperaturen en dan installatie van warmtepomp c.q. aansluiten op een warmtenet. Veel eigenaren van de Hofjes aan de Van Zijldreef hebben al verschillende isolatiemaatregelen genomen.

Het maken van een warmtescan met een speciale warmtecamera geeft een goede indruk waar nog lekken in de isolatie zitten. Je ziet ook waar extra isolatie nodig is voor o.a. de overstap naar een warmtepomp. De ECB biedt een warmtescan aan, zie onze pagina waar je je ook kunt aanmelden. Ook de Wijkvereniging Kromme Rijn biedt zo’n scan aan. Het maken van de warmtescan is alleen mogelijk bij temperaturen onder de 5 graden, dus helaas slechts tijdens bepaalde korte perioden in de winter. Van verschillende woningen zijn in eerdere jaren al warmtescans gemaakt. De resultaten daarvan zijn in algemene zin meegenomen bij het maken van het Isolatieplan.

De maatregelen, die opgenomen zijn in het Isolatieplan, behoef je niet allemaal of direct te doen. Het hangt er vanaf wat je daadwerkelijk wil of kan doen en wat er misschien al gedaan is. Je hoeft ook niet alles in één keer te doen om uiteindelijk over te kunnen stappen op duurzame warmte. Een volledige en efficiënt draaiende warmtepomp vereist wel een lage aanvoertemperatuur van ongeveer 35 graden. Dit vraagt vaak enige aanpassing van het afgiftesysteem, want radiatoren en vloerverwarming zijn oorspronkelijk ontworpen voor hoge temperatuur (70 graden en meer). Door de veel betere isolatie is minder warmte nodig zodat veelal niet het hele afgiftesysteem vernieuwd behoeft te worden.

Mogelijkheden om te isoleren in dit woningtype

Alle mogelijkheden worden in het Isolatieplan uitgebreid beschreven. In de tabel hieronder is dat kort samengevat. Het plan is binnenkort hier te downloaden.

MaatregelHoeDoel
Vloerisolatie woonka-mer/keu-ken
Deze kan standaard geïsoleerd worden. De niet-geïsoleerde vloer van uitbouwen zonder kruipruimte kan alleen aangepakt worden met een geïsoleerde nieuwe vloer.

10 – 20 cm, ook met Tonzon e.d.

Spouw-muuriso-latie

Na-ïsolatie is belangrijk bij deze verspringende woningen met grote zijmuren.

Spouw navullen

Isolatie van de houten panelen in voor- en achterge-vel

Vervanging van de panelen is goedkoper dan vernieuwen van de hele gevels. Achter de panelen zit Morgobest-plaat, waarin mogelijk asbest verwerkt is. Er zijn extra maatregelen nodig als hieraan gewerkt wordt. Samen laten inspectie en/of vervangen scheelt dit in de kosten.


Geïso-leerd paneel van minst-ens 8 cm

Ramen en kozijnen

Voor de toekomst is in verwarmde vertrekken HR++ glas nodig (dubbelglas met een extra coating). Voor de niet-verwarmde vertrekken is dit glas ook gewenst (comfort en verminderen warmteverlies). Indien kozijnen vervangen moeten worden dan is het verstandig nog beter isolatieglas te kiezen (triple, BENG e.d.). Let ook op de isolatiewaarde van het kozijn zelf.

HR++ of beter

Dakisolatie, zowel hellend als platdak

Vaak later aangebracht, overal verschillend. Belangrijk om te letten op dampdichtheid want verkeerd aangebracht isolatie kan leiden tot vochtproblemen met houtrot.

Uitein- delijk zo’n 27 cm isolatie

Buitendeuren

Oudere deuren zijn meestal slecht geïsoleerd, evenals de brievenbussen in deuren en de ramen ernaast.

Door snee geïso- leerde deur

Dakkapel

De isolatie is afhankelijk van tijdstip van plaatsen.

Na-isoleren

Kieren dichten

Tussen kozijnen en muur, tussen dak en muur en andere overgangen kunnen kieren aanwezig zijn; ook ramen en deuren kunnen niet goed sluiten → met na-isolatie door timmerman.

Goede tocht strips e.d.

Meer informatie over het verduurzamen zelf

Gebruik onze kennisbank met veel informatie over voorbereiden, isolatie, ventilatie, verwarming, subsidie, (gezamenlijke) inkoop, bedrijven e.d. Kennis van en voor mensen uit Bunnik, Odijk en Werkhoven.