Zoals bekend zet de ECB zich in voor lokale energietransitie in Bunnik, Odijk en Werkhoven, samen met onze leden en andere bewoners. Ook voor de nieuwbouwwijk Kersenweide-Odijk hebben we nu een project lopen, in samenwerking met de gemeente Bunnik.
In deze wijk, die vanaf 2025 ten westen van de provinciale weg en direct ten noorden van de bestaande wijk ’t Burgje zal verrijzen, komen uiteindelijk ongeveer 1200 woningen. Voor deze wijk wil de gemeente samen met de ECB een slim energienetwerk (zogenaamd “smart grid”) ontwikkelen, onder beheer van een nieuw op te richten wijk-energiecoöperatie. Ook zijn er plannen om een aanbod van deelauto’s en glasvezelinfrastructuur te ontwikkelen voor dit gebied.
Zo werkt een “smart grid”
Een belangrijk doel bij de ontwikkeling van de wijk Kersenweide is dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte zonne-energie. Uiteraard komt er ook een aansluiting op het openbare elektriciteitsnet om energie van buiten de wijk aan te voeren of overtollige energie terug te leveren. Maar we willen deze externe netaansluiting zo weinig mogelijk belasten zodat we extra netcongestie in de regio zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Hiertoe wordt het concept van een “smart grid” voor de wijk uitgewerkt.
Idee is dat grote energieverbruikers zoals laadpalen, maar ook grotere apparaten in individuele woningen zo aangestuurd kunnen worden dat op wijkniveau pieken in het verbruik verminderd kunnen worden. Ook de opwek van zonnepanelen zou onder aansturing van het smart grid geoptimaliseerd moeten worden. Het smart grid zal uiteindelijk door bewoners zelf beheerd worden door middel van een wijk energiecoöperatie waar elke bewoner lid van is en dus zeggenschap over heeft. Voordelen voor inwoners zitten straks in een betere balans tussen comfort, gemak en kosten, binnen een duurzaam kader.
Kwartiermaken in Kersenweide
Omdat de toekomstige bewoners van de Kersenweide nog niet bekend zijn, heeft de ECB de taak op zich genomen om als “kwartiermaker” op te treden voor Energie Coöperatie Kersenweide (ECK). Zo denken we alvast na over de statuten en bedrijfsvoering van de nieuwe coöperatie naast de diverse technische aspecten.
Deelmobiliteit: slim laden
Er is ook een wens (en noodzaak) om in de wijk een goed aanbod van deelmobiliteit te ontwikkelen. Dat heeft te maken met de parkeernorm die voor de wijk naar beneden is bijgesteld. Omdat dit een aanpak op wijkniveau vereist en omdat er belangrijke connecties zijn met het doel van een smart grid (namelijk via het “slim laden” van elektrische auto’s) ligt het voor de hand dat de toekomstige wijkcoöperatie dit onderdeel ook onder haar hoede neemt.
Bijeenkomst 4 juni 2024
Op 4 juni heeft de Energie Coöperatie Bunnik (ECB) een bijeenkomst gehouden voor bewoners van ’t Burgje over de ontwikkelingen rond deelauto’s en een slim energienetwerk in de nieuwbouwwijk “De Kersenweide”.
De gemeente wil voor dit gebied sterk inzetten op deelmobiliteit zodat er minder particuliere auto’s in de wijk hoeven te parkeren. Bewoners van ’t Burgje, die hier uiteindelijk van zouden kunnen profiteren, is gevraagd om hun ervaring te delen over de deelauto’s in hun wijk en om verder mee te denken over deelmobiliteit in de Kersenweide.
Zo kun je meedoen in Kersenweide
De werkgroep Kersenweide van de ECB die het initiatief heeft voor het kwartiermaken (inclusief het nadenken over de diverse technische aspecten) telt nu 7 leden. Wil je bijdragen vanuit je expertise of de organisatie anderszins ondersteunen? Meld je aan voor onze ECB Kersenweide-werkgroep. Dit kan door te emailen naar kersenweide@energiebunnik.nl.
Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen in Kersenweide, schrijf je dan in voor de Kersenweide nieuwsbrief of kijk eens op www.kersenweideodijk.nl.