In deze Kennisbank vind je handige informatie voor bewoners en buurten die samen met verduurzaming aan de slag willen. Allerlei onderwerpen worden in deze Kennisbank toegelicht. Denk aan: voorbereiden, isolatie, verwarming, prijzen en subsidies.

Deze Kennisbank wordt in het kader van de lopende buurtacties gemaakt voor de Kromme Rijnwijk maar is ook informatief voor andere delen van Werkhoven, Odijk en Bunnik. Mis je iets of heb je interessante informatie voor andere bewoners? Gebruik de reactie-mogelijkheid onderaan iedere pagina! Na een check door ons op toegevoegde waarde zullen we de voorstellen verwerken in de tekst.

Noot: lees ook de meest gestelde vragen (FAQ’s) en de toelichting onderaan deze pagina.

Enkele iconen met dank aan Visual Glow van het Noun Project (CC BY 3.0).

Vaak gestelde vragen

Waar kan ik terecht voor vragen over een huurwoning?

Deze Kennisbank is gericht op eigenaren van zelf bewoonde woningen. Woon je in een huurwoning, of ben je verhuurder van woningen, dan is verduurzaming natuurlijk ook een belangrijk doel.

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht gegaan. Verhuurders van zelfstandige- en onzelfstandige woonruimtes krijgen hierdoor te maken met het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Met het WWS reguleert de Wet betaalbare huur de huren in het middensegment. De prijs van een huurwoning wordt onder andere bepaald op het energielabel. Een goed geïsoleerde huurwoning levert meer huurpunten op. Daarom wordt het nog belangrijker om te investeren in de verduurzaming van de huurwoningen. Lees daarover dit korte nieuwsbericht van de Provincie Utrecht. Speciaal voor verhuurders is er een Steunpunt verduurzaming voor particuliere verhuurders. Dit informeert verhuurders in de provincie Utrecht over wet- en regelgeving, verduurzamingsmogelijkheden van de huurpanden en welke subsidies hiervoor relevant zijn. Het Steunpunt is hier te vinden.

Energiehulp voor mensen met een beperkt inkomen: bezoek deze gemeentelijke pagina.

Kan ik goede ervaringen met een aannemer of installateur toevoegen?

Jazeker kan dat! Door jouw ervaringen met ons te delen help je medebewoners om de stap te zetten  naar een meer duurzame en comfortabele woning.

Voor het doorgeven van een goede (of slechte) ervaring, ga naar deze pagina en vul de gegevens in!

Zodra we voldoende gedeelde ervaringen binnen hebben plaatsen we een lijst op deze website. Doe mee en vul in.

Met deze vragenlijst willen we als Energie Coöperatie Bunnik verzamelen welke ervaringen er in Bunnik zijn met uitvoerders van  woningverduurzaming.  Jouw antwoorden worden anoniem verwerkt. We vragen wel om je adres- en contactgegevens. Dit om desinformatie te voorkomen en om eventueel nadere informatie over de uitgevoerde maatregel in te winnen.

Op deze manier willen we de kwaliteit en betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie zo goed mogelijk  borgen. Jouw antwoorden en contactgegevens worden door ons strikt vertrouwelijk behandeld en niet met derden gedeeld, tenzij jezelf aangeeft dat je bereid bent om je ervaring actief te delen met andere bewoners.

We gebruiken alleen ervaringen over bedrijven waarover we tenminste 3 antwoorden hebben ontvangen. In dat geval zullen we het betreffende bedrijf toevoegen aan onze lijst met uitvoerende bedrijven op onze website, met vermelding van het gemiddelde waarderingscijfer en het aantal  reviews. Ook kunnen we de verzamelde ervaringen gebruiken in onze advisering en/of bij collectieve inkoopacties.

Alvast bedankt voor je medewerking!

 

Kan ik onderwerpen toe (laten) voegen?

Vanuit de ECB en de gemeente kan informatie opgezocht en toegevoegd worden aan de Kennisbank. Heb je behoefte aan informatie over een onderwerp dat nog niet genoemd is èn van belang is voor meerdere woningen in de Kromme Rijnwijk? Stuur een mail naar info@energiebunnik.nl.

Toelichting

Gemeente Bunnik en Energiecoöperatie Bunnik (ECB) hebben het initiatief genomen om in de Kromme Rijnwijk in Bunnik samen met de bewoners aan de slag te gaan met het verduurzamen van woningen. Hiertoe wordt veel informatie verzameld, meestal in buurtaanpak (een ‘buurt’ zijn enkele straten met 50 tot 200 woningen van hetzelfde type). Per buurt, waar de actie loopt, is er een aparte pagina met alle informatie over de voortgang, bijeenkomsten en dergelijke. Alle specifieke informatie over verduurzaming van het daar aanwezige woningtype hebben we nu verzameld in deze Kennisbank. Per buurt wordt een zogenaamde menukaart of een iets uitgebreider basisisolatieplan gemaakt, die vanuit zowel de buurtpagina als deze Kennisbank te downloaden is.

En ook
  • We verwijzen voor meer algemene informatie zoveel mogelijk door naar de informatie op andere websites en beperken ons hier tot de specifieke informatie die voor de huizen in de Kromme Rijnwijk c.q. de gemeente Bunnik van toepassing is.
  • Gebruik de zoekfunctie, want niet alle onderwerpen zijn direct zichtbaar. 

Onder elke pagina in de Kennisbank is de mogelijkheid gegeven om te reageren. Zo kun je aanvullende informatie en tips doorgeven. Heb je duidelijke foto’s? Vermeld dit dan in je reactie. Als de informatie voor andere bewoners ook interessant is dan voegen we het toe aan deze kennisbank. Het mailadres kunnen we gebruiken voor het vragen om een nadere toelichting. Dank je wel alvast!