Het warmteverlies van een woning via de gevel is aanzienlijk, vooral als u een ongeïsoleerde of slecht geïsoleerde (zij)gevel hebt. Bij woningen van na de oorlog met een bakstenen gevel is er meestal sprake van een spouwmuur. Tussen de binnen- en buitenmuur is een ruimte (spouw) die al dan niet gevuld kan worden met isolatiemateriaal. Veel van die spouwmuren zijn in de jaren ’70 en ’80 na-geïsoleerd, maar de kwaliteit van deze na-isolatie kan nogal verschillen. Isolatiemateriaal kan ingeklonken zijn of er is destijds te weinig isolatiemateriaal ingebracht.

Warmtescan waarop een slecht geïsoleerde spouwmuur te zien is (lichte vlekken)

Ook tijdens het uitvoeren van warmtescans zien we regelmatig problemen met de spouwisolatie.

Nu zit er op veel spouwisolaties een garantie van 10 jaar. In zulke gevallen is het dus nog mogelijk eventuele tekortkomingen kosteloos door het isolatie bedrijf te laten verhelpen. Of, als de na-isolatie al wat langer geleden is, kunt u besluiten om de spouw opnieuw te laten isoleren met moderne isolatiematerialen.

Sinds kort heeft de ECB een goede endoscoop tot haar beschikking waarmee we een beeld kunnen krijgen van de kwaliteit van isolatie in uw spouwmuur. Daartoe boren we een gat in de buitenmuur (10 mm) en brengen daar de endoscoop naar binnen. We kunnen dan op de camera de binnenkant van uw spouw zien en beoordelen of deze goed gevuld is met isolatievlokken (of ander materiaal). Het beste is om zo’n inspectie op een aantal plaatsen in de gevel te doen. Na afloop wordt de gaten netjes gedicht zodat je er niets meer van ziet (zie onderste foto).

Er wordt een gat van 10 mm geboord
Met de endoscoop kunnen we de binnenzijde van de spouwmuur bekijken.
Voorbeeld van een spouw zonder isolatie

Het geboorde gat wordt opgevuld met grijs voegmiddel zodat het vrijwel onzichtbaar is.

Hebt u nog garantie op de na-isolatie? De combinatie van een warmtescan beeld en foto’s van de endoscoop vormt samen als een goed bewijsmiddel om slecht uitgevoerde spouwisolaties aan te tonen.

Een endoscopisch onderzoek van de spouw is mogelijk voor 30 euro (voor leden). Voor niet-leden komt er 15 euro jaarcontributie voor de ECB bij. Ook een warmtescan kost 30 euro voor leden.