In onderstaand blog-bericht neemt kersverse voorzitter Paul Zeef je mee in de stappen van ons bestuur. Neem een kijkje in de lokale energietransitie!

Weer een wereldwijd recordwarme maand gehad, oktober 2023. Volgens Copernicus, de Europese Klimaatorganisatie, was het wel 0,4 graden warmer dan het vorige record uit 2019. Zo vernemen we uit de media. Met zulke berichten weet je weer waarvoor je het doet. Verduurzamen, zuiniger stoken, duurzamer stroom, weg van fossiele stook. We zijn daar als ECB-bestuur op onze manier druk mee.

7 november hadden we bestuursoverleg. Daarin stonden we stil bij de voorbereiding van ons zonneveld aan de A12. Kabeltracé, wijze van aansluiten, de voorbereiding van afname van stroom – zodat de financiering met een bank rond kan komen – dat soort zaken. En aandacht voor de komende crowd funding onder onze leden, of bij nieuwe leden uit de gemeenschap van Werkhoven, Odijk en Bunnik. We hopen er op een nieuwe algemene ledenvergadering op 12 december meer concrete mededelingen over te kunnen doen. In elk geval hebben we van Stedin nog wat extra bedenktijd gekregen. Nog steeds mikken we op nauwe samenwerking met de Universiteit van Utrecht, die het naastliggende perceel zal ontwikkelen voor eigen gebruik. Dat wordt alles bij elkaar vooral lokale stroom voor lokaal gebruik – en dat belast het net niet. En zoals bekend zit dat net verreweg vol.

Tegelijkertijd halen we deze weken ervaringen op bij andere coӧperaties, vooral in de regio. Rijne Energie is met de ontwikkeling van molens in de Rijnenburgerpolder in de weer. In Wijk bij Duurstede start EWEC de inschrijving voor particulieren die met een inleg deel willen nemen in de financiering van Zonnepark Wijkerbroek. BENG!, de coӧperatie van De Bilt, zal nog eind van het jaar volgen met zo’n participatietraject onder leden en lokale gemeenschap. We hebben voorbeelden om de hoek.

Ik mag afsluiten met een groet. In de afgelopen bestuursvergadering heeft Hans zijn voorzitterschap overgedragen aan mij. Bij de ALV zullen we daar nog wel bij stil staan. Maar een groet dus namens het bestuur. 

Paul Zeef

Meer weten over ons bestuur? Lees verder op de bestuurspagina.