Zoek het samen uit
Is het zelf uitzoeken teveel voor je, of loop je vast, dan is het een prima optie om bij je buren te vragen of ze samen met jou aan de slag willen met het uitzoeken van alle informatie. Buren zijn natuurlijk ook andere bewoners in de straat of bewoners elders met hetzelfde type woning. Samen weet je meer en kun je meer.
voordelen van samen
- Buurtbewoners weten samen veel, zodat de soms best ingewikkelde informatie sneller en beter uitgezocht kan worden. De een is immers goed in dit, de ander in dat.
- Een aantal buurtbewoners heeft ervaring met maatregelen en kan tips geven over de beste aanpak. Ook kunnen zij hun ervaringen delen met betrekking tot installateurs, isolatiebedrijven etc.
- Als je samen ook de uitvoering wilt oppakken, willen aannemers en installateurs soms goedkoper aanbieden als meer op dezelfde soort woningen in de directe omgeving meedoen; de woningen lijken immers op elkaar.
werkwijze
De ervaring leert dat het samen aanpakken het beste gaat in kleine werkgroepen die een grotere groep van 20 – 100 bewoners op de hoogte houdt. Het is niet nodig dat iedereen vanaf het begin meedoet, later kan men ook prima aansluiten. Belangrijk is dat een kerngroep van bewoners voorwerk doet, waaruit een of meer maatregelen voortkomen waar een grotere groep bewoners aan meedoet. Er kan daaruit ook een netwerk ontstaan met mensen die bij bepaalde klusjes helpen en informatie verder verspreiden.
De gemeente Bunnik heeft projectleider Dieko Boekel aangesteld die deze groepen op gang helpt. Energiecoöperatie Bunnik doet mee als ondersteuner. Zij brengt o.a. de kennis en ervaring van haar (vrijwillige) energieambassadeurs in en haar ervaringen met gezamenlijke inkoopacties. Eerdere (te anonimiseren) adviezen aan wijkbewoners en eerder uitgevoerde warmtescans helpen daarbij.
elkaar op de hoogte houden en informeren
Heel fijn is het als een groep bewoners zaken verder gaat uitzoeken en mogelijk ook voorbereidingen treft om te gaan uitvoeren. Het is heel belangrijk om daar de andere buurtbewoners van op de hoogte te houden via korte berichten. Gebruik zo mogelijk bestaande app- of facebookgroepen, maar het kan ook goed zijn om – als stappen gezet gaan worden – een papieren bericht in de brievenbussen te stoppen. Want hoe meer bewoners meedoen met een gezamenlijke opdracht hoe gunstiger dat kan zijn: lagere kosten en geen uitzoekwerk nodig.