Warmtescans
Om iets te kunnen zeggen over de precieze plekken waar (te-)veel warmte het huis verlaat, kan het zinvol zijn om een warmtescan te laten maken. Met een speciale camera worden de temperaturen aan de buitenzijde en eventueel de binnenzijde gemeten. Die meting wordt vertaald in een kleurenafbeelding waarbij wit relatief warm is en donkerblauw relatief koud.
Enkele voorbeelden van lekkages, die te zien zijn op deze foto van de buitenzijde:
- raam en voordeur (rood en zeker wit wijzen op relatieve warmte)
- klapraampjes of roosters op de 1e etage
- de gevel van het huis is vlekkerig en vrij licht van kleur wat wijst op minder isolatie
Hoe kom je aan een warmtescan?
Een scan met een flink aantal foto’s wordt desgevraagd tegen een vergoeding van € 25 excl. lidmaatschap van de desbetreffende vereniging gemaakt door de Wijkvereniging van de Kromme Rijnwijk en door de ECB. De warmtescans worden gemaakt door daarvoor opgeleide vrijwilligers uit Bunnik. De scans kunnen alleen gemaakt worden als het verschil tussen de buiten- en de binnentemperatuur minstens 15 graden is. In beginsel is het dan buiten 5 graden of kouder. Ook kan een gevel waar de zon op schijnt niet goed beoordeeld worden. Omdat voldoende lage temperaturen de laatste jaren niet zoveel voorkomen, zijn er (korte) wachtlijsten. Er wordt na het maken van de foto’s een rapport opgemaakt met daarin alle foto’s en een korte beschrijving van de voornaamste warmtelekken.
Je kunt ook bedrijven inhuren voor een warmtescan en een bijbehorend advies. Eerder werd door Grijs naar Groen geadviseerd met behulp van warmtescans, zie het voorbeeld Rietdekkershoek verderop deze pagina.
Voorbeelden warmtescans uit kromme rijnwijk
Gildenring-type . Op een webpagina hebben we enkele scanfoto’s geplaatst en daarbij beoordeeld welke mogelijk warmtelekken er in een (voorbeeld)-tussenwoning aan de Koperslagershoek te zien zijn. Ook worden suggesties gedaan voor het oplossen van die lekken.
Rietdekkershoek (Variant-type) Het buurtinitiatief heeft samen met de ECB en het bedrijf Grijs naar Groen een website ontwikkeld waarop maatregelen getoond worden die kunnen voortvloeien uit enkele warmtescans van woningen in deze buurt. Een en ander wordt uitgebreid toegelicht en is daarom zeer behulpzaam bij het maken van de persoonlijke keuzes.
Alternatief voor warmtescannen
Omdat een warmtescan maar een beperkte periode per jaar uitgevoerd kan worden zijn er ook een alternatieve methodes bedacht. Een daarvan, die voor zover wij weten in Bunnik nog niet toegepast, is de blowerdoortest. Door onderdruk in een huis te ontwikkelen met een tijdelijke grote ventilator in een buitendeur, kunnen luchtlekkages opgespoord worden. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van rook om kieren zichtbaar te maken. Het wordt vooral ter aanvulling gebruikt of als demonstratie bij een buurtisolatieactie. In dit filmpje wordt een warmtescanapparaat gebruikt maar met rook kan ook zichtbaar worden waar de lekkages precies zitten. Door de gevonden kieren tijdelijk dicht te plakken met schildertape wordt duidelijk waar de grootste luchtlekken zitten, plekken waar dus ook de warmte naar buiten verdwijnt.
Meer informatie
Daarvoor verwijzen we uiteraard naar MilieuCentraal.