< Alle onderwerpen
Afdrukken

Vloerisolatie

Deze isolatie is van belang om energie te besparen en ook voor het comfort op de benedenverdieping. Ligt of komt er vloerverwarming dan is een goede vloerisolatie zeker belangrijk. Voor de handige klusser is de vloer zelf isoleren in veel gevallen goed te doen.

De ‘vloer’ van de kruipruimte

Om latere vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat de kruipruimte droog is. Soms lijkt het zand of beton van die vloer droog te zijn. Doe dan de proef van de krant onder een plastic zak en laat die een week in de kruipruimte liggen. Als de krant daarna klam is dan is er toch teveel vocht.

Veelal wordt als oplossing een waterdichte plastic folie op de vloer gelegd met opstaande randen die tegen de fundering vastgemaakt worden. Soms worden natuurlijke schelpen of chips van kunststof op de bodem verspreid om optrekkend vocht te voorkomen. Omdat dat minstens 30 cm. dik moet zijn, betekent dit dat de toegang tot de kruipruimte moeilijker tot onmogelijk wordt. Afgezien van de vloerisolatie zijn dan ook leidingen, riolering en draden slecht bereikbaar geworden. Er wordt soms gesteld dat schelpen of chips voldoende (warmte-)isolatie opleveren. Dat is echter veelal niet het geval.

Welk isolatiemateriaal?

In grote lijnen zijn er 5 typen mogelijk:

  • Folie in de vorm van grote luchtzakken met meerdere kamers (van het merk Tonzon) onder de vloer. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het als een pakketje per post verstuurd kan worden. Bovendien is het schoon te verwerken en kan een doe-het-zelver er prima mee aan de slag. Maar het vraagt nauwkeurig werken want er mag geen lek in de zakken komen. Nadeel kan ook zijn dat door de dikte van de luchtzakken leidingen e.d. moeilijk bereikbaar worden.
  • Gespoten schuim (o.a. PUR) wordt met slangen van onderen tegen de vloer gespoten waarna het verhard. Soms worden ook gelijk warmwaterleidingen meegenomen in de isolatie. Een nadeel van deze isolatie is dat zowel die leidingen en ook de vloer zelf slecht bereikbaar worden voor reparaties e.d. Dit werk is uiteraard niet geschikt voor doe-het-zelvers. Wel is het als de kruipruimte goed bereikbaar is, een snel uit te voeren klus. Overigens is dit spuiten tegenwoordig volkomen veilig, men kan ook gewoon in huis blijven tijdens het spuiten.
  • Dekens en plaatmateriaal zijn er in verschillende vormen voor onder de vloer. Het meest toegepast worden foliedekens (deze zijn bijvoorbeeld opgebouwd uit meerdere lagen reflectiefolie afgewisseld met luchtkussenfolie en maximaal 6 cm dik). Ook de veel dikkere dekens van andere materialen kunnen toegepast worden evenals isolerend plaatmateriaal, ook biobased. De dunne foliedekens zijn voor doe-het-zelvers gemakkelijk aan te brengen, met de dikke andere materialen is dat lastiger.
  • Plaatmateriaal op de vloer. Dit gebeurt met drukvast materiaal en wordt vooral gedaan als er onder de vloer moeilijk geïsoleerd kan worden. Soms wordt het in combinatie met het aanbrengen van vloerverwarming gedaan. Groot nadeel is dat de vloer flink omhoog komt (afhankelijk van het gebruikte materiaal). En de vloerbedekking zal vernieuwd moeten worden.
  • Schuimbeton. Dit is de meest ingrijpende vorm want hierbij wordt de oude vloer geheel verwijderd en vervangen door een vaak decimeters dikke laag schuimbeton (beton met veel luchtbelletjes). De kruipruimte vervalt hoewel schuimbeton soms als dunne laag op een andere vloer wordt aangebracht. Meestal wordt schuimbeton direct voorzien van een bovenlaag met vloerverwarming.
Aandachtspunten
  1. Om vochtproblemen te voorkomen moet de kruipruimte ook na isolatie goed geventileerd blijven. Als het goed is, heeft het bedrijf dat de spouwisolatie heeft aangebracht, daar op gelet. Nieuw aangebracht dan is het meestal een rooster van kunststof met een pijpje naar de kruipruimte. Maak deze ventilatierooster nooit dicht.
  2. Controle op lekkages in aan- of afvoerleidingen is nodig voordat er geïsoleerd wordt, zeker als dit met een klevend materiaal als schuim is. Ook de elektrische bedrading kan hier aanwezig zijn. In principe let het isolatiebedrijf hierop. Het komt regelmatig voor dat men onopgemerkte lekkages aantreft die eerst door een loodgieter verholpen moeten worden.
Bijzondere situaties
  1. Veel huizen in de Kromme Rijnwijk hebben vanaf de bouw een onbereikbaar deel van kruipruimte. In een aantal huizen zijn na de bouw de luiken verwijderd dan wel verdwenen onder een parket- of stenenvloer. Het knelpunt wordt vergroot door een betonnen balk midden onder de woonkamer, waardoor het achterliggende deel van de kruipruimte afgesloten is. Soms zijn zelfs leidingen en kabels zo onbereikbaar. Voor het isoleren van de vloer, het eventueel aanbrengen van een bodemfolie en het isoleren van warmwaterleidingen is toegang tot die ruimten nodig. Dat geldt ook voor het kunnen bereiken van de z.g. standleiding. Deze leiding is nodig voor de beluchting van het riool. De toegang is te verkrijgen door:
    • Het graven van een tunneltje onder de scheidingsmuur/fundering.
    • Het uitzagen van een extra luik.
  2. Bij de aanleg van de betonvloeren in deze wijk is soms een bekisting gebruikt van materiaal dat lijkt op isolatie. Dat is het echter niet.
  3. Meerdere huizen in de wijk hebben een z.g. kwaaitaalvloer. Dat is een prefab vloer van gewapend beton, die in Nederland veel werd toegepast in de periode 1965-1983. Het voor snelle droging toegevoegde calciumchloride veroorzaakt na verloop van tijd ernstige corrosie van de wapening (betonrot). Het type is herkenbaar aan een betonnen drukboog met 2 draagribben. Als de aanwezigheid van zo’n vloer vermoed wordt is het verstandig een deskundige in te schakelen voor advies voordat er isolatie aangebracht wordt. De betonrot kan namelijk ook later optreden. Zeker bij deze vloeren is het belangrijk dat de kruipruimte droog blijft en geventileerd wordt.
Meer informatie

Via de volgende pagina’s is veel meer informatie te vinden:

Een gedachte over “Vloerisolatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave