< Alle onderwerpen
Afdrukken

Verstandige volgorde van aanpak

In dit artikel geven we een overzicht van alle stappen. In de andere artikelen in deze Kennisbank gaan we dieper in op de verschillende onderwerpen. Daarbij proberen we steeds in te gaan op specifieke zaken bij de woningen in de Kromme Rijnwijk in Bunnik. Voor zover nu bekend komt er in deze wijk geen collectieve oplossing met een warmtenet (buizen met warm water voor de verwarming door delen van of door de hele wijk). Daarom gaan we uit van warmteopwekking per woning en zal dat in de gasloze fase vrijwel altijd een elektrische warmtepomp zijn.

PAKKET 1: SPIJTVRIJ ISOLEREN
  • Doe een zelfscan om de kwaliteit van jouw isolatie te beoordelen. Die van Milieu Centraal is een handige.
  • Isoleer of verbeter de isolatie van de spouwmuur, het dak, de vloer. Zorg dat glas in de ramen van verwarmde ruimten HR++ of beter wordt.
  • Dicht kieren en stap over op ‘gestuurde’ ventilatie, eventueel met warmteterugwinning (door isoleren wordt het huis ‘luchtdicht’ en met open ramen verlies je veel warmte).
  • Vraag subsidie aan als je gaat isoleren. Je hebt extra voordeel als je 2 maatregelen uitvoert en als je biobased isolatiematerialen gebruikt. Zie deze pagina over subsidie bij isoleren.
  • Voer isolatie natuurvriendelijk uit, waarbij je rekening houdt met vogels en vleermuizen in de spouw en onder de dakpannen. Lees daarover meer op deze pagina van de gemeente Bunnik.
PAKKET 2: OP WEG NAAR AARDGASVRIJ
  • Doe een verwarmingstest, waarmee je checkt of jouw CV-ketel met lagere aanvoer-temperatuur (500 C of minder) het huis goed kan verwarmen. Ook daar heeft Milieu Centraal een test voor. Als je ook in een koude periode je huis goed warm krijgt met de lagere aanvoertemperatuur is aanpassing van je radiatoren niet direct nodig. Plaatsing van goede radiatorventilatoren zal de warmteafgifte nog een stukje verbeteren.
  • Als je over wil stappen naar een volledige warmtepomp (‘all-electric’) bereidt dan het huis voor op lage-temperatuur-verwarming. In de leefruimtes moet je misschien de oude radiatoren vervangen door speciale lage-temperatuur-radiatoren of, nog beter, door vloerverwarming.
  • Zet je de stap naar een volledige warmtepomp (inclusief een boilervat) dan plaats je de binnenunit en de boiler op de plek van de CV-ketel.
  • Als je nog niet de stap naar een volledige warmtepomp kunt of wil maken, kun je kiezen voor een hybride warmtepomp die naast je cv-ketel komt te staan. In dit geval is aanpassing van de radiatoren meestal niet nodig, mits je huis redelijk geïsoleerd is. Er zijn veel soorten warmtepompen en er komen steeds nieuwe varianten bij. Meer informatie is de vinden op de site van Grijs naar Groen (of ga langs in hun showroom op de Slotlaan 279 in Zeist, openingstijden onderaan hun webpagina)
  • Stap over op een inductiekookplaat. Check ook of je pannen daarvoor geschikt zijn.

Uiteraard is het heel goed om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, want voor zowel ventilatie als warmtepomp is extra elektriciteit nodig. Op de Zonnekaart Bunnik kun je nagaan hoe geschikt jouw woning is en krijg je een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je huis past.

De volgorde waarin je bovenstaande stappen neemt, is mede afhankelijk van ‘natuurlijke’ momenten zoals een verhuizing, vernieuwing dakpannen, vervangen van kozijnen e.d. Dat zijn de gelegenheden om de meer ingrijpende maatregelen mee te nemen!

Meer informatie

Op Jouw Huis Slimmer staat een handig stappenplan. En de site Verbeter je Huis, een dochter (of zoon) van MilieuCentraal, biedt snel overzicht van de opties bij het verduurzamen van je huis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave