Platdak isolatie
Vooraf
De wijze van isoleren van een plat dak hangt af van de huidige opbouw van het dak en waar je de isolatie wilt gaan plaatsen. Je produceert als mens zelf vocht in huis, en ook door te koken en te douchen. Als er bijvoorbeeld een dampdichte folie in het dak zit, en je gaat aan de binnenkant isoleren, dan bestaat het risico dat aan de koude kant van isolatieplaten vocht gaat condenseren dat zich daar gaat ophopen. Hierdoor kan er rot optreden met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat de huidige opbouw is.
Er zijn voor isolatie 2 opties:
- Aan de buitenzijde
- Aan de binnenzijde
Ad 1. Buitenzijde
Dit is de beste methode want op deze manier ben je er zeker van dat alle warmtelekken gedicht worden. Als de dakbedekking toch al vervangen moet worden dan is dit relatief goedkoop. Omdat het dak 15 – 20 cm omhoog komt, moet wel beoordeeld worden of dit kan met de boeiboorden, met de aansluiting aan muren, met dakdoorvoeren etc. Het kan verplicht zijn bij de gemeente een omgevingsvergunning aan te vragen omdat er sprake is van een toename van het bouwvolume. Overigens ontstaat er meestal geen vochtprobleem als er aan de binnenzijde ook al wat isolatie met een dampremmende laag aanwezig is. Maar vraag dat na bij het isolerende bedrijf!
Ervaring uit de Kromme Rijnwijk
Eén van de bewoners aan de Van Zijldreef heeft het platte dak boven de keuken en het eetgedeelte geïsoleerd. In dit artikeltje, dat ook in het wijkblad De Bezem is/wordt geplaatst, beschrijft hij uitgebreid hoe dit gegaan is. We vatten dat hier alvast samen.
Omdat aan de binnenzijde een gipsen plafond aanwezig is, was het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde te ingrijpend. Daarom is gekozen voor isolatie aan de buitenzijde. Daartoe is eerst het 3 lagen dikke bitumen dakleer geheel verwijderd, waardoor het oorspronkelijke houten dakbeschot bloot kwam te liggen. Hierop zijn PIR-isolatieplaten van 10 cm dik strak aaneengesloten neergelegd. Met een dampremmende folie zijn die vastgezet aan het dakbeschot. Over de PIR-platen en folie is het nieuwe dakleer gelegd. Tip: laat je goed adviseren over het soort folie en waar die aangebracht moet worden om te voorkomen dat er condensatievocht in de dakconstructie trekt en daar schimmelproblemen veroorzaakt!

Het ingewikkelde van dit project was dat door de dikke isolatie aan de buitenzijde het dak verhoogd werd. Hierdoor ontstonden er lastig op te lossen hoogteverschillen bij een aangrenzend raam in de zijgevel, bij de dakafvoer en ook bij een raam dat net onder het dak zit. Lees in het artikel hoe dat opgelost is. Verder moesten door de ophoging ook de loodslabben verplaatst worden. Daartoe zijn ze 2 bakstenen hoger ingefreesd. Een aanwezige 2-laags dakkoepel is vervangen door een beter isolerende nieuwe 4-laagse koepel. Al met een al was het aanbrengen van deze isolatie een flinke en prijzige 2-daagse klus. Het leverde wel veel wooncomfort op in de woonkamer en keuken. En een lagere energierekening!
Tip. Als je voor een groendak met bijvoorbeeld sedum kiest vervang dan het dakleer door een EPDM-folie, dat niet giftig is voor de planten en gaat ook langer mee.
Ad 2. Binnenzijde
Aan de binnenzijde is het lastiger want het bestaande plafond moet eruit. De methode wordt de ‘koude dak’-methode genoemd en werkt als volgt (beschreven voor een houten dak met balken):
- Breng de isolatie tussen de balken aan, strak tegen elkaar. Bijvoorbeeld steenwol, glaswol of vlaswol zijn zeer dampopen isolatiemateriaal.
- Breng over de breedte klimaatfolie (ook membraamfolie genoemd) aan over de balken met 15 cm overlap, ook aan de wanden deze overlap. Niet het vast aan de balken. Plak alle naden af met speciale tape en plak de folie met speciale lijm vast aan de wanden. Plak ook alle nieten en gaten met stroomkabels e.d. af met de tape.
- Breng op een afstand van 60 cm rachels aan met schroeven in de balken, zorg voor 2 cm afstand tussen de folie en de afwerklaag en let erop dat je geen gaten in de folie maakt.
- Bevestig de plafondafwerking zoals gipsplaten, agnesplaten e.d.
- Zie dit uitgebreide filmpje (met dank aan Hauster)
Meer informatie
Enkele onafhankelijke bronnen: Regionaal Energieloket en MilieuCentraal .
Als je toch bezig bent met het platte dak kijk dan ook naar een meer duurzaam platte dak. Bezoek daarom het daarop gerichte servicecentrum.