Warm water voor douche en keuken
Warm water met een warmtepomp
In de meeste huizen maken cv-ketels ook het warme water voor douche, bad, keuken e.d. Als de cv-ketel verdwijnt moet er op een andere manier warm water gemaakt worden. Bij een volledige warmtepomp hoort daarom een boiler (warmwatervat), waarin het door de warmtepomp opgewarmde water wordt opgeslagen. Het opwarmen van dit water gebeurt op momenten dat de verwarming van het huis minder energie vraagt. Daarom zal veelal geen zwaardere warmtepomp nodig zijn dan voor het volledig verwarmen van de woning.
Hoe groot een boilervat moet zijn hangt af van het aantal personen in het huishouden en van het watergebruik. Een bad vraagt meer dan een douche, afwassen met de hand ook meer dan een afwasmachine. Tenzij de(af)wasmachine een zogenaamde hotfill-apparaat is. Voor een huishouden van 2-3 personen is een boilervat van 100 – 200 liter gewenst. Overigens is het van belang ook te kijken naar de mogelijkheden om over te stappen naar duurzaam watergebruik. Lees meer op bijvoorbeeld MilieuCentraal. Als de warmtepomp ook het boilervat verwarmt, is het goed om te weten dat een warmtepomp niet snel veel water kan opwarmen, zodat een wat ruimere voorraad warm water verstandig is.
‘Oude’ boiler vervangen
Enkele – vooral oudere – huizen hebben een losse elektrische boiler, soms een grote ergens in huis, soms een kleine in de keuken. De grote ouderwetse boilers waren vaak ingesteld op het gebruik van de goedkope nachtstroom.
Deze oude boilers hebben een COP van 1, maar de moderne nieuwe waterpompboilers hebben een COP van meer dan 3. COP = 3 wil zeggen dat met een zelfde hoeveelheid elektriciteit de moderne boiler 3x zoveel warm water van dezelfde temperatuur produceert. Een warmtepompboiler van 200 liter verbruikt per jaar gemiddeld zo’n 900 kWh. Bij een elektrische boiler van 200 liter loopt dit al snel op tot 3600 kWh.
Zonneboiler
Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je zo’n 40 procent op je energieverbruik voor het maken van warm water voor douche, keuken e.d. Op het dak liggen of staan enkele panelen met daarin buizen die het zonlicht omzetten in warmte. In huis staat een flink boilervat waarin het opgewarmde water opgeslagen wordt. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler.
Voor het milieu en portemonnee zijn zonnepanelen meestal de beste keuze: je bespaart het meest op je CO2-uitstoot en op je energierekening. Toch zijn er situaties waarin een zonneboiler net zo’n goede of zelfs een betere keuze is:
- Je hebt al zonnepanelen en dekt daarmee je stroomverbruik (bijna) helemaal af? Dan zit je aan het maximum van de salderingsregeling. Extra panelen leveren je veel minder financieel voordeel op (je krijgt de lagere terugleververgoeding). Een zonneboiler kan dan een betere keuze zijn.
- Een zonneboiler heeft veel minder last van schaduw dan zonnepanelen. De opbrengst neemt wel wat af, maar veel minder dan bij zonnepanelen. Dus ligt (een stuk van) je dak een deel van de dag in de schaduw? Dan kun je beter kiezen voor een zonneboiler.
Lees meer over zonneboilers en de mogelijkheden voor subsidie op de site van MilieuCentraal.