Afdrukken

Informatie verzamelen

Inleiding

Je wilt wat gaan doen aan het verduurzamen van je huis, maar wat? En hoe? En wat kost het allemaal? Hoe lang duurt het? Welke aannemer/installateur moet je hebben?

Belangrijk is om je eerst, zonder al te veel doel, te gaan oriënteren. Door te lezen, door te bezoeken, door op internet te snuffelen enzovoort. Laat je niet te snel verleiden tot het aanvragen van offertes, want dan kan zo maar blijken dat je niet helemaal de voor jou goede keuze gemaakt hebt. Neem je tijd en hou je ogen open!

De markt op het terrein van verduurzamen van huizen is sterk groeiend. Dat heeft veel voordelen, maar kan er ook toe leiden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Richt je daarom op betrouwbare adressen voor de oriëntatie. Hieronder geven we enkele opties.

Milieu centraal

Deze onafhankelijke organisatie heeft een bijzonder uitgebreide website met toegankelijke informatie. Zo staan er diverse eenvoudige testen om te kunnen ontdekken wat bij jou en je huis past. Start op deze pagina.

Regionaal energiecentrum

Samen met een aantal gemeenten, waaronder Bunnik, heeft het bedrijf Grijs naar Groen sinds maart 2024 het Regionaal Energie Centrum aan de Slotlaan 279 in Zeist. Dit Centrum is geopend voor informatie: van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Als het centrum open is, dan zijn er vrijwilligers van Mijn Groene Huis uit Zeist, die informatie kunnen verstrekken. Tijdens de openingsuren op donderdag en vrijdag is de adviseur van Grijs naar Groen aanwezig voor advies. In het Centrum is een veelheid aan apparaten voor verwarming, ventilatie, energieopwekking en warmteopslag te bekijken. Ook zijn er veel materialen voor isolatie en typen glas te bekijken en soms te voelen. Zeer aan te bevelen!

jouw huis slimmer en Duurzaam Bouwloket

Jouw huis slimmer werkt samen met veel Utrechtse gemeenten. Op deze site vind je veel onafhankelijke informatie, die ook speciaal gericht is op Bunnik. Andere gemeenten in o.a. Noord-Holland hebben daarvoor het Duurzaam Bouwloket. Beide sites bieden stappenplannen en werken ook onderling samen. Via Jouw Huis Slimmer kun je een echt bezoek brengen aan een voorbeeldhuis (uit 1969) in Utrecht, zodat je in de praktijk kunt zien hoe dat huis helemaal van het gas af is. Een bezoek via internet is ook mogelijk!

Bezoek een duurzaam huis

Je kunt je ook laten inspireren door mensen die hun huis al verduurzaamd hebben. Zo wordt er jaarlijks, vaak in november, de Duurzame Huizen route georganiseerd. Via die website kun je de huizen vinden die op die dagen hun deuren openen voor bezoekers. Selecteer huizen die vergelijkbaar zijn met jouw huis en/of die maatregelen uitgevoerd hebben waar je meer over wilt weten. Via de website schrijf je je ook in voor een bezoek, zodat de ontvangende bewoner het goed kan voorbereiden en er niet teveel bezoekers tegelijk komen. Er worden door hen in andere jaargetijden ook zogenoemde Thematours georganiseerd. En je kunt altijd via de mail een vraag aan een bewoner stellen.

Een vergelijkbare mogelijkheid is het vragen van advies aan een Slimme Buur. Kies een maatregel en noem je woonplaats en zie welke bewoner je om advies kunt vragen. Overigens kun je op de site van de stichting HIER.nu, waar de Slimme Buur een onderdeel van is, ook veel informatie vinden over verduurzaming.

Meer de diepte in

Er zijn enkele ‘naslagwerken’ waar voor bepaalde typen huizen in o.a. de Kromme Rijnwijk overzichten zijn gemaakt van de mogelijke maatregelen en de globale kosten daarvan.

  • In het kader van de wijkaanpak isolatie Kromme Rijnwijk heeft de gemeente samen met de ECB en een bewoner een Basisisolatieplan laten maken voor het type woningen aan de westzijde van de Van Zijldreef. Veel woningen in deze wijk kennen een vergelijkbaar woningtype, zodat dit plan een indruk geeft van de maatregelen en de kosten. Hier is dit plan te downloaden
  • Eveneens in de wijkaanpak isolatie Kromme Rijnwijk zijn (en worden) zogenoemde Menukaarten gemaakt. Je kunt die hier downloaden voor het woningtype Gildenring, het woningtype Variant (het type rond het Grunoplantsoen en de Marskramersbaan) en het woningtype Hoefijzerlaan
  • Referentie-woningen, die in opdracht van de provincie doorgerekend zijn. Na het invullen van de locatie van jouw woning in deze app krijg je een lijstje vergelijkbare woningen. Voor elk van die woningen is een doorrekening gemaakt, die gedownload kan worden. 

 

Persoonlijk advies

Het is mogelijk om in een gesprek met mensen met ervaring informatie voor jouw situatie op een rij te zetten. De Energiecoöperatie biedt daarvoor een gratis spreekuur op afspraak aan in de bibliotheek in Bunnik en in het gemeentehuis. Het spreekuur op vrijdagmiddag kan zonder afspraak bezocht worden en wordt verzorgd door een medewerker van de gemeente. Alle informatie over het spreekuur vind je op deze bladzijde (kijkt onder 1a, midden op de pagina).

Een andere uitgebreidere mogelijkheid is een advies aan huis door een ECB-energiecoach. Voor dit advies vraagt de ECB € 35 (voor leden) of € 50 (voor niet-leden, die daarmee gelijk een jaar lidmaatschap krijgen). Samen met de energiecoach vul je een Plan van Aanpak aan voor het verduurzamen van jouw huis. Ook zonder hulp van een coach kan gratis een eigen Plan van Aanpak gemaakt worden met hulp van een online programma. Meer hierover op deze bladzijde (kijkt onder 2b, midden op de pagina).

Tot slot is het mogelijk om betaald advies te krijgen van een professionele adviseur. Binnenkort staat er op de ECB-site een pagina met namen van bedrijven, waarmee inwoners van Bunnik goede ervaringen hebben opgedaan.

Standaard voor isolatie

Wanneer is je huis voldoende geïsoleerd? Voor nieuwe huizen geldt het Bouwbesluit, waarin precies is vastgelegd welke eisen gelden voor nieuwbouw. Voor bestaande woningen zijn die verplichtingen niet vastgelegd, maar het is fijn dat de rijksoverheid wel heeft aangegeven wanneer een huis voldoende geïsoleerd is.

Vanaf 1 augustus 2021 staat op alle nieuwe energielabels vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Is dat het geval, dan is de woning klaar voor een toekomst zonder aardgas. De ‘Standaard voor isolatie’ geeft aan of de woning goed genoeg is geïsoleerd.

Hoogte streefwaarde voor isolatie en ventilatie

Dit wordt gedaan in technische cijfers. De bron is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Dak

Vloer

Gevel

Paneel

Glas en kozijnen

Voordeur

Ventilatie

Kierdichting/luchtdichtheid

Rc=8 m2K/W (ongeveer 35cm isolatie)

Rc=8 m2K/W (ongeveer 35cm isolatie)

Rc=6 m2K/W (ongeveer 26 cm isolatie)

Upan=1,4 W/m²K (geïsoleerd)

Uglas=1,0 W/m²K (Triple glas in nieuwe kozijnen)

Udeur=1,4 W/m²K (geïsoleerd)

Gebalanceerde ventilatie met warmte-terugwinning of sturing op CO2-meting

qv;10=0,4 dm3/sm2 (kierdichting door professional van ramen, deuren en aansluiting gevel – dak)

De hierboven genoemde streefwaarden zijn natuurlijk het beste. Voor bestaande oudere woningen zijn isolatiediktes van 35 cm moeilijk realiseerbaar. Ook de streefwaarde voor luchtdichtheid is in een oudere bestaande woning lastig te bereiken. Toch kunnen woningen ook van het gas af met gedeeltelijk een lager isolatie-niveau. Op deze pagina over de ISDE-subsidie-eisen kun je ook meer lezen over de minimale niveaus, die nodig zijn om voor deze isolatiesubsidie in aanmerking te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave