Glas
Glas is een belangrijk onderdeel van de isolatie, zeker omdat de huizen in de Kromme Rijnwijk uit de 70-er jaren relatief veel glasoppervlakte hebben. In de loop van de tijd is het oorspronkelijke enkelglas vaak al vervangen door gewoon dubbelglas. Dat isoleert wat beter maar is zeker onvoldoende om over te kunnen stappen naar een (gasvrije) laagtemperatuur-verwarming. Daarvoor zijn HR++ (dubbel)glas nodig of nog liever triple-glas of het duurdere BENG dubbelglas (ook vacuümglas genoemd). Al deze glassoorten leiden tot veel meer comfort, omdat grote koude vlakken verdwijnen en daarmee de tocht in de kamer sterk vermindert.
Heb je hr++ dubbelglas?
Doe de Vlamtest. Je hebt een aansteker, kaars of lucifer nodig. Deze test werkt door het onderscheid tussen HR++-glas en het standaard dubbelglas. Eerstgenoemde heeft namelijk een doorzichtige, isolerende coating op de ramen. Als je een vlammetje (of de zaklamp van je telefoon) voor een dubbelglas raam houdt en er zelf vanuit een hoek naar kijkt, zie je 4 reflecties. Bij gewoon dubbelglas hebben die allemaal dezelfde kleur. Bij HR-glas heeft het 2e of het 3e vlammetje een iets andere kleur vanwege de coating. Overigens hoort in HR++-glas ook een aanduiding te zitten, zoek in de metalen strip tussen de ruiten naar de verplichte inscriptie waarin de aanduiding HR++ voorkomt.
zijn de kozijnen nog goed?
Controleer de kwaliteit van de kozijnen, want het zou jammer zijn als er nieuw glas geplaatst is en enkele jaren later blijkt dat de kozijnen kapot zijn. Dat dure nieuwe glas overzetten in een nieuw kozijn is extra prijzig omdat het nieuwe kozijn op maat gemaakt moet worden.
Kijk bij de controle van de kozijnen ook naar eventuele warmtelekken. Die kunnen ontstaan doordat het materiaal niet isolerend is of door een niet goede constructie met kieren of uitstekende metalen delen. Deze laatste veroorzaken een koudebrug die allerlei gevolgen heeft zoals warmte- en comfortverlies en vochtproblemen.
Wat is het beste: triple, beng-glas of toch HR++ glas?
De beste keuze is in veel gevallen triple-glas, zeker voor verwarmde vertrekken. Welke keuze je moet maken hangt er vooral vanaf of het huidige kozijn en de scharnieren geschikt zijn voor het relatief zware triple-glas. Zijn ze daarvoor niet geschikt dan zijn er 3 opties:
- Plaats BENG-glas, een prijzige oplossing;
- Vervang het kozijn en plaats triple-glas, ook een prijzige oplossing – deze oplossing is sowieso nodig als het kozijn niet goed meer is;
- Plaats HR++-glas (als niet de hoogste isolatiewaarde nodig is)
Welk kozijn moet ik kiezen?
Afgezien van de indeling van de kozijnen is van belang te letten op goed hang- en sluitwerk. De belangrijkste keuze is echter het materiaal. Welke ook gekozen wordt, zorg altijd dat het een isolerend kozijn is. Want ook een kunststof- of aluminiumkozijn kan heel goed geïsoleerd worden. En hoewel hout van nature meer isoleert, kunnen ook die kozijnen teveel warmteverlies geven. Let er daarom ook bij houten kozijnen op. Het nadeel van hout blijft dat het na 7 tot 10 jaar opnieuw geschilderd moet worden. Dat is een flinke kostenpost; bovendien is verf veelal weinig vriendelijk voor het milieu.
Roosters
Dit is een belangrijk onderwerp in relatie tot de ventilatie. Kijk in deze Kennisbank daarom ook naar dat onderdeel. De centrale vraag is of er in de kamer een rooster in het raam moet komen of dat de ventilatie geregeld wordt via een buizensysteem in de woning.
- Bij de zogenaamde balansventilatie wordt de verse lucht via pijpen via een ventilatiebox in de kamers gebracht. Een rooster is dan ongewenst want dat verstoort de ventilatie en levert warmteverlies op.
- Bij andere systemen zijn wel roosters nodig, veelal 1 per ruimte. Deze roosters kunnen het beste bovenin het raam geplaatst worden, zodat er een kleinere ruit nodig is. De roosters zijn bij voorkeur zelfregulerend d.w.z. dat ze bij stevige wind vanzelf wat dichter gaan staan. Omdat een nieuwe ventilatiebox vraaggestuurd is (door meting van waterdamp en CO2-gehalte wordt bepaald hoe hard de ventilatie moet draaien) zal er niet meer koude lucht naar binnen komen dan nodig is.
Tips
Een goede oplossing voor verkeerslawaai in huis zijn 2 of 3 ruiten van het nieuwe glas van verschillende dikte. Hierdoor worden de geluidstrillingen veel minder doorgegeven.
Meer informatie
Deze pagina van MilieuCentraal geeft een goed onafhankelijk overzicht. Evenals deze pagina van de Consumentenbond en die van Jouw Huis Slimmer.