Afdrukken

Biobased isolatie

Traditioneel wordt geïsoleerd met materialen die gebaseerd zijn op fossiele olie (plastics) en/of die bij de productie veel energie vragen (glas- en steenwol). Deze materialen zijn vanuit klimaatbelasting ongewenst, zodat gezocht is naar vriendelijker materialen. In toenemende mate wordt gekozen voor natuurlijke materialen, die relatief weinig energievretende behandelingen nodig hebben. Deze materialen worden vaak ‘biobased‘ genoemd. Je kunt sinds 2024 hiervoor extra isolatie-subsidie krijgen.

Wat is biobased materiaal?

Het gaat om materialen als vlas, houtvezel, hennep, gras, wol, papier, lisdodde en stro. Deze stoffen kunnen in te toekomst ook beter afgebroken of gerecycled worden. Er komen steeds meer varianten beschikbaar.

Het is materiaal dat gegroeid is op landbouwgronden of in natuurgebieden. Na bewerking zoals drogen, persen en versnipperen wordt het verwerkt in plaatmateriaal, dekens of als los inblaasmateriaal opgeslagen. Voor veel toepassingen is er volop keuze.

Verwerking

Door los materiaal onder druk in te blazen in holle ruimten of in platen te persen wordt de isolerende werking vergroot. Zoals bij al het isolatiemateriaal is er een risico bij het uitbreken van brand in een woning, maar dit risico is niet groter dan bij de plastics en dergelijke. Bovendien worden door de overheid strenge eisen gesteld aan o.a. brandsnelheid.

In de foto hiernaast uit een woning aan de Gildenring is een frame tegen een stenen muur te zien. Er wordt op het frame een houten constructieplaat (OBS, onderste deel foto) vastgemaakt. Tussen muur en plaat wordt met hoge druk cellulose ingespoten zodat er bijna een isolatieplaat (middelste deel foto) ontstaat die al kieren dicht.

Meer weten

Lees dit korte artikel over biobased isoleren op Jouw huis slimmer. Diverse leveranciers geven op internet meer informatie over de diverse materialen en de toepassing daarvan. Natuurlijk verkopen ze vooral hun eigen producten graag, maar door enkele sites te bekijken krijg je een redelijk overzicht van de (on-)mogelijkheden. Vanwege hun eigen belang noemen we hier geen namen, google daarom zelf wat rond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave