November 2024 – De lokale energietransitie is veelal mensenwerk. Natuurlijk wordt er niet alleen bij de ECB nagedacht en gewerkt aan de noodzakelijke overstap naar duurzame energie, ook de Gemeente Bunnik is hier druk mee. Elk huishouden verbruikt energie, hoe krijgen we dat verbruik omlaag? Dat is een vraag waarop Dieko Boekel, projectleider isolatieaanpak bij de Gemeente, wel antwoord heeft.

Misschien ken je Dieko van één van de buurtacties, bijeenkomsten van het afgelopen jaar, of het Spreekuur Energiebesparing. Hij werkt sinds begin 2024 als “projectleider isolatieaanpak” bij de gemeente Bunnik. We vragen hem wat dat inhoudt, voor de lezers die niet zo thuis zijn in het energiewereldje.

Dieko: “Ik ben vooral met isoleren bezig, maar dit valt onder de warmtetransitie. Dat is eigenlijk het grotere verhaal dat we onze huizen en gebouwen op een andere manier gaan verwarmen, omdat we op termijn van het aardgas af gaan. De warmtetransitie is weer een onderdeel van de energietransitie, waarin we overstappen van fossiele energie naar duurzame energie.”

Maar hoe kunnen we dan op een andere manier verwarmen? De projectleider ziet slimme oplossingen: “Het interessante aan warmte is dat daar meer mee mogelijk is dan we denken. Zo zou je energie van zonnepanelen midden op de dag met behulp van een warmtepomp als warmte kunnen opslaan in een warmwatervat. Daar kun je dan in de avond of ochtend mee douchen. Ook kun je het huis zelf gebruiken om energie als warmte in op te slaan. Dit werkt alleen goed als het huis zeer goed is geïsoleerd. Bijvoorbeeld door halverwege de middag met zonnepanelen op het westen en een warmtepomp het huis ietsje warmer te stoken dan je normaal zou doen. Hierdoor heb je in de avond minder – of misschien zelfs geen – energie voor verwarming nodig! Ik weet zeker dat we dit soort slimmigheden veel meer gaan zien.”

We vragen: “Je zegt dat je vooral bezig bent met isoleren, wat bedoel je daarmee?” Dieko legt dit uit: “Voor de warmtetransitie is het belangrijkste is om eerst te isoleren, zodat onze totale energievraag omlaag gaat. Dit maakt allerlei andere vraagstukken een stuk makkelijker, zoals netcongestie, grootschalige opwek van duurzame energie, en of we naar een warmtenet moeten, of naar warmtepompen of iets daar tussenin. Want hoe minder energie we nodig hebben, hoe minder energie er opgewekt hoeft te worden, en hoe minder energie er door het elektriciteitsnet hoeft, of warmte door een warmtenet. Isoleren levert niet alleen iets op voor bewoners, maar kan de maatschappij ook veel geld schelen bij het aanleggen van energie-infrastructuur.”

Isolatie is een belangrijke schakel, begrijpen we. Wat ziet hij daarvan in de praktijk, in de gemeente Bunnik? Zijn bewoners al een beetje aan het isoleren? “Ja zeker,” weet Dieko. “We zien de laatste paar jaar het gasverbruik in de hele gemeente sterk dalen, en dit kan niet alleen verklaard worden door ander gedrag van bewoners of een toevallige warme winter. Bewoners zijn dus goed bezig met isoleren (en het installeren van warmtepompen). In de praktijk zien we talloze voorbeelden van bewoners die al stappen hebben ondernomen. Als je door de wijk loopt, zie je veel kozijnen en ramen die vervangen zijn, vrijwel altijd met isolatieglas (HR glas). Ook zijn bewoners vaak creatiever dan je zou denken. Bijvoorbeeld in de Gildenring hebben enkele bewoners een tussenmuurtje tussen hun hal en aangebouwde schuur eenvoudig geïsoleerd, waardoor ze niet het hele schuurtje hoeven te isoleren. Als ik soms bij bewoners thuis langskom, is het leuk dat ze lang niet alleen over recente isolatieacties vertellen. In de Hoefijzerlaan is bijvoorbeeld in de jaren 80-90 al een keer een gezamenlijke inkoopactie vloerisolatie gedaan door bewoners.” Een en ander is te zien middels het Klimaatmonitor dashboard – Woningen – Bunnik.

De creatieve acties van bewoners hebben blijkbaar effect. Dat is zeker goed, vinden we.

We zagen “toevallig” dat er een gemeentelijke inkoopactie loopt en nieuwe subsidie is voor isolatie. (Zie: https://www.bunnik.nl/duurzaam-wonen/isolatiesubsidie) Wat kan Dieko daarover vertellen?

“We hebben sinds september van dit jaar een nieuwe isolatiesubsidie en -inkoopactie om woningeigenaren te ondersteunen. Ook kunnen ze met korting of soms gratis advies aan huis krijgen. We merkten dat bewoners het lastig vonden om isolatiebedrijven te vinden en een keuze te maken. Daarom wilden we bewoners niet alleen stimuleren met subsidie, maar het ook makkelijker maken. We merken dat de mensen die het geld en de tijd om de isolatiemogelijkheden uit te zoeken, dit in de meeste gevallen ondertussen wel gedaan hebben. De komende tijd komt het er op aan dat we mensen helpen die één of meer belemmeringen tegenkomen bij het verduurzamen van hun huis. De eerste inkoopactie is net afgelopen, maar ergens in begin volgend jaar willen we een tweede starten, waar we meer opties om ook biobased te isoleren willen geven, maar dat zijn we nog aan het uitzoeken. Dat is isoleren met natuurlijke materialen, zoals houtvezel en vlas.”

Ten slotte zijn we eigenlijk best benieuwd hoe Dieko de samenwerking met de ECB beoordeelt. We durven te vragen: “Hoe heb je in je dagelijkse werk vanuit de gemeente Bunnik met de Energie Coöperatie Bunnik te maken? Trekken deze samen op?”

“Ik spreek, mail of bel meestal wel wekelijks met vrijwilligers van de Energie Coöperatie. We trekken veel samen op en het is zeer prettig samenwerken. Soms maken we gebruik van onze verschillende rollen. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld wat makkelijker een zaaltje regelen voor een bijeenkomst, een brief opstellen, of een adviseur inschakelen als dat nodig is bij een vraagstuk. Aan de andere kant heeft de Energie Coöperatie veel leden in de wijk, hebben ze meer technische kennis in huis van de huizen in de wijk en kunnen we deze kennis en de ervaring van bewoners makkelijk delen op de ECB-website. Ook kan de ECB sneller en eenvoudiger een inkoopactie op korte termijn organiseren, zoals ze gedaan hebben voor hybride warmtepompen. En langs bewonersgroepen gaan en bijeenkomsten organiseren doen we echt samen. We hebben elkaar nodig en het werkt, dus wat mij betreft duurt deze samenwerking nog lang voort!”

Uiteraard sluiten we ons aan bij deze wens. Bewoners, gemeente, bedrijven, iedereen zal opgemerkt hebben dat er in de wereldwijde energietransitie stappen worden gezet en daarbij kunnen we elke lokale hulp goed gebruiken. Ook hulp nodig bij je eigen stappen? Bekijk dan eens welke hulp door de ECB wordt geboden op deze pagina.

Vragen aan Dieko Boekel? 

We zijn Dieko dankbaar voor al zijn goede werk en zijn bereidheid om onze vragen te beantwoorden. Heb je zelf vragen aan Dieko? Neem contact met hem op.

Tip: vond je dit een lezenswaardig interview? Hier vind je al onze interviews.