Mei 2023 – Jan Klingen uit Bunnik legt graag dingen aan mensen uit, helpt anderen ook slimmer met energie in huis om te gaan en gaat regelmatig als energiecoach op pad. 

Na Cor Hofstee uit Werkhoven spreken we deze keer Jan Klingen uit Bunnik. Jan heeft “kennis van de fysische aspecten van warmte en elektriciteit” en vindt het leuk om die kennis toe te passen en ook over te dragen. Daarnaast helpt hij via zijn bedrijfje Advies van Klingen kleine ondernemers die worstelen met groeien. En zojuist heeft hij een periode van zeven jaar vrijwilligerswerk op Tennispark Rhijnauwen afgerond.

Wat Jan bedoelt met die “fysische aspecten” legt hij uit: “Dat gaat natuurlijk om de elektriciteit en het aardgas die samen efficiënt voor het wooncomfort moeten zorgen. Efficiënt betekent: zo effectief mogelijk tegen zo min mogelijk kosten. Goed voor milieu en de portemonnee.”

Energiecoaches op pad

Door een artikeltje in het Groentje raakte Jan betrokken bij de Energie Coöperatie Bunnik en had daarna een leuk gesprek met coördinator Erik Alsema. Nu gaat Jan regelmatig als energiecoach op pad. Jan: “Contact ontstaat doordat mensen zich melden, bijvoorbeeld op de site van de gemeente. Naar de gemeente bellen kan ook.” Twee coaches gaan naar de adressen van de aanvragers, kijken en registreren, adviseren en laten wat spullen achter of installeren ze. Hoe de energiecoaches te werk gaan, legt hij uit: “Vooraf geeft de bewoner al wat inzicht. Maar zodra we binnenkomen gaan we niet alleen het gesprek aan, maar bekijken we van alles. Van de verlichting tot de isolatie, van de afstelling van de ketel tot de ventilatie en de ramen. Gelukkig hebben de meeste mensen zelf al aardig nagedacht over maatregelen. Maar we kunnen altijd nog wel ‘goed werk’ doen. Dankbaar werk, maar uiteraard ook beperkt.”

Foto: samen met collega-coach Gerdien even koffie bij bewoners thuis na een nuttig uurtje kijken en adviseren over het energieverbruik .

De energiecoaches helpen ter plekke meteen met kleine dingen, zoals radiatorfolie en een besparende douchekop. Jan: “Ingrijpendere maatregelen zijn vaak lastig, vooral omdat het in veel gevallen om huurhuizen gaat. Maar dan kan onze signalering van energieslurpende zaken toch een extra push worden voor de verhuurder. Die heeft vaak al wel plannen om de woningen te verbeteren, maar dan wordt het toch een kwestie van lange adem.”

Dagelijks leven

Ook zijn we benieuwd waar hij zich in het dagelijks leven mee bezighoudt. Jan: “Ik ben al bijna 10 jaar gepensioneerd en hou me bezig met klussen voor anderen en voor onszelf. Ik ben ‘redelijk handig’, al zeg ik het zelf. Heb een huis gebouwd, heb een brede technische ervaring, doe niks liever dan dingen aan mensen uitleggen, ben altijd bezig, kom niet aan lezen en zelfs onvoldoende aan muziek luisteren toe, en vind het leuk om af en toe ook anderen te helpen slimmer met energie in huis om te gaan.”

Leuke dingen meemaken

Of Jan tijdens het werk als energiecoach ook wel eens leuke dingen meemaakt? Jan: “Ja. Twee keer een grijns opgelopen op één adres. Met ons tweeën hebben we op een zaterdagochtend de cv-leidingen op een zolder geïsoleerd, waarbij we ‘gezellige hulp’ kregen van drie van de kids van het grote gezin. Maar toen we een maand later nog eens informeerden, had ma de meeste isolatie al weer weggehaald, want de was op de zolder wilde niet meer drogen. Ach ja…”

Vragen aan Jan Klingen? 

We zijn Jan dankbaar voor al zijn goede werk en zijn bereidheid om onze vragen te beantwoorden. Wie hem iets wil vragen, kan hem bereiken via zijn website: www.adviesvanklingen.nl/contact/

Tip: vond je dit een lezenswaardig interview? Hier vind je al onze interviews.