April 2023 – Cor Hofstee uit Werkhoven is al sinds 2015 actief voor de Energie Coöperatie Bunnik. Nu is hij volop aan de slag om in heel Werkhoven woningen beter te isoleren.

Momenteel werkt Cor vier dagen per week bij GreenwiseHolland in Amersfoort. Daar houdt hij zich bezig met verduurzamingsadviezen voor Verenigingen van Eigenaren in het land. De vrijdag en het weekeinde zijn voor zijn eigen bedrijfje. Op zaterdagochtend beantwoordt hij in de bibliotheek van IJsselstein energie-gerelateerde vragen van inwoners. Op vrijdag en in de avonden werkt Cor momenteel aan een isolatieproject in Werkhoven. De resterende tijd besteedt hij aan de ECB, een grote moestuin, sport (fietsen, wandelen en hardlopen) en zijn gezin.

Interesse voor duurzaamheid

Met zo’n druk en duurzaam programma vroegen we ons af waar die interesse voor duurzaamheid vandaan komt. Cor: “Ik ben ooit begonnen als klimaatonderzoeker en kwam al tijdens mijn studie erachter dat het fout liep met het klimaat. Sinds 2011 zijn we bezig geweest onze eigen woning aan te pakken tot een energieneutrale woning. Na 18 jaar energie-projecten in de ondergrond te hebben uitgevoerd bij TNO was ik daar uitgeleerd en stapte ik op. Ik besloot mijn werk te maken van het verduurzamen van de bebouwde omgeving. Door alle ervaringen samen te voegen denk ik redelijk integraal over de energietransitie te kunnen meepraten. Ik probeer die kennis nu op allerlei manieren in te zetten.”

Isolatieproject in Werkhoven

Juist vanwege al die ervaring en kennis praatten we graag met hem. We wilden meer weten over dat isolatieproject in Werkhoven dat hij noemde: “Wat houdt dat in? Daar breng je bewoners en bedrijven samen, toch?” Cor: “Ja, ik heb offertes opgevraagd van vier isolatiebedrijven die eerder in Werkhoven actief waren. Uit die offertes heb ik enkele bewoners een keuze laten maken. Nu probeer ik straat voor straat gezamenlijk de spouw en vloer te isoleren. Ik bereik de mensen via een briefje in de brievenbus of een straat app. Mensen die reageren komen dan vaak in groepjes langs om de kosten te zien, de isolatiematerialen te voelen en voorspellingen van de gasbesparing te bespreken. Als ze accepteren, komen ze op een lijst die ik zo nu en dan naar het isolatiebedrijf stuur. Het bedrijf gaat, vervolgens, langs bij de bewoners om een voor die woning vrijblijvende offerte uit te brengen. Als die geaccepteerd wordt gaat de isolatie door. Ik kom de komende winter nog een keer langs om met een warmtecamera de isolatie te controleren. Mijn hoop is jaarlijks duizenden kuub gas te besparen.”

Cor tijdens een isolatie-meetup bij bewoners thuis. Isolatiematerialen liggen op tafel.

Cor legt uit hoe hij bewoners ontmoet: “Ik probeer de reacties op de briefjes of straat-app te bundelen en hou dan een meetup bij mij thuis. Ik leg daar de werkwijze uit, laat de offerte en gasbesparingsberekeningen zien en de mensen kunnen de isolatiematerialen zien/voelen. Sommige mensen melden zich aan per email of via de Whatsapp van mijn vrouw. Allemaal prima. Ook ga ik wel bij mensen langs als dat beter past.”

Ondersteuning van de Participatiecoalitie

Het isolatieproject in Werkhoven vindt plaats met ondersteuning van de Participatiecoalitie, een ondersteuningsprogramma voor bewonersparticipatie, bestaande uit 5 organisaties: klimaatstichting HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, LSA bewoners en Stichting Buurkracht. We vragen: “Hoe is dat zo gekomen? Ben jij benaderd of heb jij zelf initiatief genomen?” Cor: “Ik werd gebeld door Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) met de vraag of ik met een gezamenlijk inkoop-project bezig was. Toen ik daarop ja zei vroegen ze me of ik een projectbeschrijving kon opsturen. Daarop kreeg ik ondersteuning vanuit de Participatiecoalitie.”

Samenwerking met de ECB

Zo wordt een flinke energie-besparing bereikt in Werkhoven. Zou zoiets ook in Bunnik en Odijk te doen zijn? Cor: “Wellicht gaat de ECB ook verder in Odijk en Bunnik. Voorlopig ben ik bezig met Werkhoven. Vooral in het oudere Bunnik is veel besparing te halen.” Dat is wellicht iets voor de toekomst. We gaan even terug in de tijd en vragen hoe hij eigenlijk in contact is gekomen met de ECB. Cor: “Jaren geleden werd ons huis opgemerkt door Erik Alsema op de huisvolenergie website. Hij vroeg toen of ik bij de toen net begonnen Energie Groep wilde aansluiten. Eén van onze eerste acties was toen een ‘Duurzame Huizen Route’ voor Bunnik, Odijk en Werkhoven. Ons huis was natuurlijk één van de duurzame huizen in deze route.” Sindsdien heeft Cor tientallen woningen in onze gemeente bezocht. Gewapend met een warmtecamera maakte hij warmtelekken zichtbaar of bekeek woningen en gaf advies over passende besparingsmaatregelen.

Nu weten we waar de samenwerking met de ECB is begonnen. Op de vraag of hij anderen zou aanraden om met de ECB in zee te gaan, laat Cor weten: “We kunnen prima extra handen gebruiken. Ook hebben we plek voor een veelheid aan disciplines.” Wie meer hierover wil weten, kan onze vacatures eens bekijken.

Vragen aan Cor Hofstee?

We zijn Cor dankbaar voor al zijn goede werk en zijn bereidheid om onze vragen te beantwoorden. Wie hem iets wil vragen, kan hem op allerlei manieren bereiken: gewoon op straat, bij hem thuis of per email (cor.hofstee@gmail.com) of Whatsapp (0618851861).


Tip: vond je dit een lezenswaardig interview? Hier vind je al onze interviews. Lees ook dit nieuwsbericht over de buurtacties die Cor organiseert.