Buurtbijeenkomst Dakrenovatie en isolatie 16 april 2025

Deze buurtbijeenkomst kende ook een prima opkomst. Onderwerp waren de mogelijkheden voor dakrenovatie, speciaal  voor de woningen op de Gildenring, de Hoefijzerlaan en woningen met hetzelfde woningtype aan de Koperslagershoek, Lokhorstlaan, JF Kennedylaan en Provinciale weg. De beide uitgenodigde bedrijven hebben antwoorden gegeven op de vele vragen van de aanwezigen. Lees het op je gemak na in dit document!

Zoals bijna alle woningen in de Kromme Rijnwijk hebben deze woningen betonnen dakpannen. Na zo’n 50 jaar gaan die vergruizen en lekken. Als die pannen van het dak zijn dan is het de uitgelezen kans om eerst isolatie aan de buitenzijde aan te brengen. Dat heeft veel voordelen maar er zijn ook afwegingen te maken. Daarover is op deze avond uitgebreid gesproken.

Heb je vragen over dakrenovatie, of wil je met mensen uit je buurt overleggen over de beste aanpak, stuur dan een mail aan info@energiebunnik.nl. Beschrijf je vraag en vermeld de straat waar je woont, zodat we je desgewenst in contact kunnen brengen met buurtgenoten.

Vocht & ventilatie bijeenkomst 19 februari 2025

Deze bijeenkomst voor de hele Kromme Rijnwijk was georganiseerd door de gemeente in samenwerking met Energiecoöperatie Bunnik en de buurtactie Hoefijzerlaan. Expert Gieljan van Mook van KMZ was een van de sprekers en vertelde over de vocht- en ventilatiehuishouding van woningen.

Er was een grote opkomst en er is veel informatie uitgewisselde mede dankzij de vele vragen van de aanwezige bewoners. Duidelijk is dat voor hen vochtproblemen en een goede ventilatie belangrijke onderwerpen zijn. Hier vind je onze aantekeningen van de bijeenkomst (met de plaatjes uit de presentatie).

Als je aan de slag wilt met de uitkomsten van deze avond (19 februari 2025), zoek geïnteresseerde buren op. Heb je hulp nodig, laat het ons weten.

6 stappen naar een duurzamer huis

We zijn in Bunnik op weg naar aardgasvrij wonen, een flinke opgave voor de woningeigenaren. In grote lijnen zullen door huiseigenaren de volgende stappen gezet gaan worden:

  1. het dak isoleren (binnen of buiten);
  2. isolatieglas aanbrengen (zo nodig met kozijnen verbeteren) en gevelpanelen isoleren;
  3. spouwmuur isoleren (zij-, voor- en achtergevel);
  4. vloer isoleren
  5. verbeteren ventilatie en kieren dichten
  6. zodra de vorige 5 stappen in voldoende mate uitgevoerd zijn, is het huis er klaar voor; sluit aan bij een warmtenet of plaats een volledige warmtepomp en de huiseigenaar kan van het gas af*.

* mits er niet meer op gas gekookt wordt

Om woningeigenaren daarbij te helpen hebben de Energiecoöperatie Bunnik en de gemeente Bunnik de handen in elkaar geslagen om samen met groepen woningeigenaren tot uitvoering van maatregelen te komen. Via deze pagina (en de bijbehorende buurt-pagina’s) houden we jullie op de hoogte van de voortgang in de actieve buurten. We hopen dat steeds meer bewoners en buurten mee gaan doen. En abonneer je op de “Nieuwsbrief isoleren in de Kromme Rijnwijk“, zie deze pagina, zodat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen.

Wijkbijeenkomst 24 september 2024

Om de hele wijk bij te praten over de voortgang van de isolatie-actie in de verschillende buurten van de wijk, heeft de gemeente een bijeenkomst georganiseerd. De opkomst was goed, mede omdat Winst uit je woning aanwezig was. Zij vertelden over de speciale gemeentelijke isolatie-inkoopactie die vanaf deze maand loopt. Het verslag van deze bijeenkomst vind je in dit nieuwsbericht en meer informatie vind je in deze bijlage.

Aanpak van het eigen huis

Lees over de 6 hierboven beschreven stappen in onze Kennisbank. En bepaal of het je zelf wilt gaan uitzoeken of samen met gelijkgestemde buren.

Buurten

Om de groepen niet te groot te maken is ervoor gekozen de Kromme Rijnwijk in Bunnik op te delen in kleinere ‘buurten’. Dat zijn delen van de wijk, waarin hetzelfde typen woningen te vinden zijn (zie bijvoorbeeld de Hoefijzerlaan of de Gildenring). Als er van hetzelfde typen woningen een groot aantal zijn dan onderscheiden we vanuit praktische overwegingen ook buurten. Dit geldt met name voor de Variantwoningen, waarvan er 400 in de Kromme Rijnwijk staan. Tot slot kan iets ook een buurt genoemd worden als er veel onderlinge samenwerking is, ook als de huizen niet per se helemaal van hetzelfde type zijn.

Voor de volgende buurten is er nu een eigen pagina met informatie over zowel de voortgang van verduurzamingsaanpak als over mogelijke maatregelen:

Oproep

In deze buurten zijn bewoners in groepjes aan de slag. We hopen dat steeds meer bewoners aansluiten en met vereende krachten aan de slag gaan met allereerst isolatie (en ventilatie). Ook in nieuwe buurten! Is er voldoende belangstelling voor dan kunnen ook de volgende stappen gezet worden zoals aanpassing van het verwarmingssysteem, (hybride) warmtepompen en boilers. Maar we beginnen met isolatie (en ventilatie). Lijkt dit je wat? Mail, app of bel naar Dieko Boekel (d.boekel@bunnik.nl, 06 4233 2629).

N.B.: Er zijn ook enkele woningtypes die hier niet genoemd worden, zoals de bungalows ten zuiden van de Ambachtsring en op de even huisnummers van de “hoeken”. Omdat hier nogal grote verschillen tussen individuele woningen kunnen zijn, is het lastig om hier algemene informatie en richtlijnen voor te geven. Uiteraard kunnen deze bewoners wel individueel advies vragen of meedoen met andere acties van de ECB.