Verbeteren van je woning? Wij kunnen helpen!

Wil je jouw woning energiezuiniger maken, maar weet je niet goed waar te beginnen? Vanuit de Energie Coöperatie Bunnik kunnen we met je meedenken over de beste stappen voor jouw situatie. Voelt je koude plekken in jouw woonkamer? Overweeg je nieuw glas in jouw ramen of gevelisolatie? Of is je cv ketel aan vervanging toe en overweeg je verwarming zonder aardgas?

AANMELDING: Wil je gebruik maken van een warmtescan? Vul dan dit formulier in. Om een woningadvies aan te vragen s.v.p. hier aanmelden. Voor onderzoeken van de spouw of luchtkwaliteit): stuur ons een mail.

Besparingen tussenwoning

Steeds meer huizenbezitters zien het nut van goed isoleren, want daarmee begint het altijd! Het levert veel comfort op, een lagere energierekening en is ook nog eens goed voor het klimaat. Tegenwoordig zijn isolerende maatregelen vaak snel terugverdient, zeker met de subsidie van de overheid. De regering heeft zich als doel gesteld om uiterlijk in 2050 alle woningen energieneutraal en los van het aardgas te krijgen.

Wist je bijvoorbeeld dat muurisolatie voor een tussenwoning ongeveer 800 euro kost en dat u die kosten binnen 4 jaar heeft terugverdiend? Bron: MilieuCentraal

Wij kunnen meedenken wat in jouw situatie het meest passend is en welke subsidies er mogelijk zijn. Geen standaardadvies vanaf een website, maar voor jouw woning in beeld krijgen wat wenselijk is, en wat mogelijk is. Onze vrijwilligers/ energieambassadeurs geven vanuit hun expertise en vanuit eigen ervaring advies over de mogelijke maatregelen.

warmtescan
Warmtebeeld met speciale camera

Er zijn diverse mogelijkheden:

  1. Warmtescan. De scan laat zien waar de warmte uit uw huis ontsnapt, denk aan je ramen, deuren, muren en dak maar ook naden en kieren. Na de scan weet je waar je in jouw huis het best kan beginnen met isoleren of het dichten van kieren. Je ontvangt een rapportje met foto’s en een korte toelichting op welke mogelijkheden er voor jouw huis zijn. Voor het maken van foto’s dient de buitentemperatuur wel onder de 50 C te zijn, dus we kunnen dit alleen ’s winters doen. Meer over deze scan op de volgende pagina. N.B. Update voorjaar 2022: aanmelden voor een warmtescan is vanwege de zomer tijdelijk gesloten, vanaf oktober is dit weer mogelijk.
  2. Mondeling advies op ons spreekuur. U kunt hiervoor terecht op zaterdagochtend in de bibliotheek Bunnik. We vragen je om vooraf een afspraak te maken via deze agenda. Heeft u een specifieke vraag dan is het handig om die vast door te geven.
  3. Mondeling advies bij je thuis. Bij je thuis kunnen we beter zien en bespreken wat de mogelijkheden zijn. Zo’n gesprek zal ca. 45 min duren. Let op: wij geven geen bouwkundig advies of gecertificeerd energie-advies. De adviezen vanuit ECB worden gegeven door ervaren en geschoolde vrijwilliger.
  4. Controle van de spouw-isolatie. Is een muur met spouw al eerder geïsoleerd met bijvoorbeeld glas- of steenwol, dan kan die isolatie ‘gaten’ vertonen. Bijvoorbeeld doordat het materiaal uitgezakt is of omdat bepaalde plekken niet voldoende gevuld zijn. Een warmtescan laat die ‘gaten’ vaak al zien. Met een endoscoop kunnen we binnenin de spouwmuur kijken. N.B. Op isolatie zit vaak 10 jaar garantie, zodat een gratis herstel bij het isolatiebedrijf gevraagd kan worden. Bij oudere isolatie kan op eigen kosten nagevuld worden of kan soms de oude isolatie vervangen worden door nieuw en beter isolatiemateriaal.
  5. Meting luchtkwaliteit. Bij betere isolatie hoort betere ventilatie! Veel woningen hebben een matige ventilatie of bewoners ervaren kou, tocht etc. In zo’n geval kunnen we de luchtkwaliteit (waterdamp, CO2) en ook temperatuur in uw woning meten met een CO2-rV-T datalogger. Met dit apparaat kunnen we gedurende een week de luchtkwaliteit en temperatuur in een woning registreren, waarna de meetresultaten worden geanalyseerd. 

Kosten

Soort adviesLedenprijsPrijs voor
niet-leden*
Warmtescan€ 25€ 40
Advies op spreekuurgratis€ 15
Advies aan huis€ 35€ 50
Onderzoek spouw-isolatie€ 25€ 40
Meting luchtkwaliteit binnenshuis€ 25€ 40
* de prijs voor niet-leden is inclusief 1 jaar lidmaatschap van de ECB,

Korting voor huishoudens met een laag inkomen:

Als coöperatie willen “energie-armoede” voorkomen. Het aanpassen van een (oudere) woning kan een kostbare zaak zijn en niet iedereen kan meteen zulke investeringen doen. Nieuwe “energie-armoede” bij huishoudens in een slecht geïsoleerd huis ligt daarom op de loer, zeker als de gasprijs omhoog gaat. Als Energie Coöperatie Bunnik willen we – voor zover dat binnen onze mogelijkheden ligt – ervoor zorgen dat ook minder draagkrachtige huishoudens hun woning kunnen verbeteren en hun energierekening binnen de perken te houden. Huishoudens met een inkomen beneden de €15.000 per jaar kunnen daarom 50% korting krijgen op onze adviezen (behalve advies op spreekuur).

AANMELDING: Wil je gebruik maken van een warmtescan? Vul dan dit formulier in. Om een woningadvies aan te vragen s.v.p. hier aanmelden. Voor onderzoeken van de spouw of luchtkwaliteit): stuur ons een mail.

N.B. Voor alle soorten advies geldt een wachtlijst. Vanaf aanmelding kan de uitvoering meerdere weken op zich laten wachten.

Onze energie-ambassadeurs

Als je een warmtescan of advies aanvraagt zal dat worden uitgevoerd door één van onze vrijwilligers. De energie-ambassadeurs en warmtescanners zijn dorpsgenoten, die vanuit interesse in energiebesparing en via cursussen bekend zijn met de (on)mogelijkheden van energiebesparing in woningen. Vanuit hun eerdere advisering in de gemeente hebben zij ruime ervaring in de verduurzaming van woningtypen in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Let wel: onze energieambassadeurs hebben geen beroepsopleiding op dit terrein, het zijn en blijven vrijwilligers. U zult daarom van hen geen bouwkundige adviezen kunnen krijgen en ook geen financiële doorrekening met besparingen en terugverdientijden voor uw woning. Meer algemene uitspraken zijn wel mogelijk.

De adviezen helpen je op weg en bieden overzicht over de mogelijkheden voor jouw woning. En zij kunnen je wijzen op specifieke informatie, die elders beschikbaar is. Voordat je grotere maatregelen gaat uitvoeren, is het verstandig om een deskundige in te huren. Dat kan door een offerte te vragen bij enkele erkende bedrijven (installateur, aannemer e.d.) of door een (betaalde) opdracht te geven aan een erkende onafhankelijke bouwkundige of energie-adviseur. Zie onze pagina Advies door derden.

Voorbereiding voor advies

Als je het advies van onze energieambassadeurs zelf kunt voorbereiden dan verhoogt dat de kwaliteit van het advies. Je kunt dat doen door:

  1. informatie over jouw woning alvast in dit document op een rij te zetten en het ons toe te sturen
  2. onafhankelijke informatieve sites te bezoeken om een beeld te krijgen van de (vele) mogelijkheden (zie voor adressen deze pagina)
  3. in Houten de showroom van het bedrijf Grijs naar Groen te bezoeken, je vind hier veel voorbeelden van installaties, isolatie en andere besparingsmogelijkheden.