Als Energie Coöperatie Bunnik zijn we vanaf 2021 intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van Zonneveld A12. Ons doel daarbij was om er een goed project van te maken dat deels ook in lokaal eigendom zou kunnen blijven, zodat de opbrengsten ook ten goede zouden komen aan inwoners van Bunnik. Helaas hebben we moeten besluiten dat financiering van de bouw van het zonnepark voor ons als ECB niet haalbaar is. De Universiteit Utrecht, die al voor 50% eigenaar was van het project, heeft aangegeven ons projectdeel te willen kopen.

Uiteraard zijn we als ECB teleurgesteld dat het opnieuw niet gelukt is om een zonneveldproject (deels) in lokaal eigendom te krijgen. De marktomstandigheden enerzijds en de beschikbare subsidies anderzijds maakten dit besluit echter onvermijdelijk.

Sinds 2021 is ECB bezig geweest met de ontwikkeling van het A12 zonneveld, eerst samen met ontwikkelaar IX Zon, later samen met Universiteit Utrecht als nieuwe mede-eigenaar van het project. Mede door onze inspanningen is het een project geworden met goede landschappelijke inpassing en goede afspraken met omwonenden. Samen met UU is afgelopen jaar een aanbestedingsprocedure voor de bouw van het zonnepark doorlopen en is er overleg geweest over het tracé voor een aansluitkabel naar het Utrecht Science Park (De Uithof). De realisatie van het park en aansluitkabel staat nu gepland voor begin 2025.

Financiering van de bouw

Voor de financiering van de bouw zouden we als ECB twee bronnen moeten gebruiken: een banklening en een crowdfunding onder inwoners van Bunnik. Voor beide is het uiteraard nodig dat kosten en inkomsten in balans zijn, zodat de lening van de bank én van de inwoners met rente terugbetaald kan worden. Vanaf begin 2023 hebben we diverse opties onderzocht om de zonnestroom te kunnen verkopen tegen een prijs die voldoende inkomsten zou moeten opleveren. Dat dit alsnog niet is gelukt heeft diverse oorzaken:

  • De lange termijn prijzen voor elektriciteit, en dan met name elektriciteit uit zonne-energie, zijn sinds een jaar sterk gedaald.
  • De rente die banken berekenen ligt nog steeds vrij hoog.
  • De investeringskosten voor het zonneveld zijn relatief hoog, vooral door de lange aansluitkabel naar het Utrecht Science Park
  • Overleg met het UMC Utrecht over verkoop van de zonnestroom heeft na ruim een jaar overleg helaas niet tot resultaat geleid.
  • Verkoop van de zonnestroom op de energiemarkt zou onvoldoende inkomsten opleveren. Overleg met energiebedrijven over verkoopcontracten leverde onvoldoende perspectief (en zelfs het advies om het project te verkopen).
  • De beschikbare subsidie vanuit de Rijksoverheid voor dit zonneveldproject was ontoereikend om het gat tussen kosten en inkomsten te dekken.

Universiteit Utrecht is reeds 50% eigenaar van het project. Zij wil de zonnestroom gebruiken om haar gebouwen op de Uithof van duurzame energie te voorzien. Gelukkig heeft de UU interesse om het zonneveld volledig in eigendom te nemen. Ze heeft daarom ECB een aanbod gedaan voor overname van de resterende 50% van het project. 

Op 29 augustus zullen we in een algemene ledenvergadering de leden vragen om in te stemmen met de stap tot verkoop van het project. Definitieve afronding van de verkoop zal daarna nog enkele maanden op zich laten wachten totdat onzekerheden over het kabeltracé zijn weggenomen.

Met de opbrengsten van verkoop aan de UU kan ECB ongeveer de kosten dekken die het in de afgelopen jaren heeft gemaakt voor de ontwikkeling van dit project (waaronder ruim € 70.000 legeskosten van de gemeente). Mogelijk blijven we met een klein verlies achter.

Gunstig effect op regionale energietransitie

Verder kan opgemerkt worden dat de afzet van de zonnestroom aan een lokale partij als de UU gunstig is voor de regionale energietransitie. Er wordt uiteindelijk extra duurzame energie geproduceerd en verbruikt in de regio. De directe levering van zonnestroom aan de UU betekent bovendien dat het openbare net niet extra belast wordt en er dus geen extra netcongestie optreedt.

Als ECB zullen we ons in de komende jaren blijven inzetten voor de lokale energietransitie in Bunnik, Odijk en Werkhoven, samen met onze leden en andere bewoners. We hebben onder meer al de volgende projecten lopen, deels in samenwerking met de gemeente Bunnik:

  • De zoektocht naar en realisatie van nieuwe zon-op-dak projecten in Bunnik.
  • De ontwikkeling van een “smart grid” – onder beheer van een nieuw op te richten wijk-energiecoöperatie – voor de nieuwbouwwijk Kersenweide-Odijk;
  • De verduurzaming van woningen in de gemeente door wijkacties en ondersteuning van woningeigenaren;
  • De bestrijding van energiearmoede middels hulp door de ECB, zoals inzet van energiecoaches en het aanbrengen van kleine besparende maatregelen bij huishoudens.

De ontwikkeling van het zonnepark A12 is voor het bestuur en medewerkers van ECB een zeer intensief project geweest. De opgedane ervaring zullen we delen met andere energiecoöperaties in de regio en wellicht weer benutten in een toekomstig opwekproject. Gelukkig zal het A12 project wel gaan bijdragen aan de lokale energietransitie, ondanks dat we er zelf niet meer in deelnemen.

Tip: dit bericht is ook te lezen op de website van Zonnepark A12 Bunnik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *