In onderstaand blog-bericht geeft voorzitter Paul Zeef je weer een kijkje in de lokale energietransitie, dit keer betreft het een verslag van de bestuursvergadering van 22 juli 2024, aan de keukentafel van de secretaris.

Op 22 juli jl., midden in de zomer, terwijl veel mensen hun verdiende vakantie genieten, zijn we als bestuur van de ECB toch weer bijeengeweest: een regulier moment van overleg, een avond aan de keukentafel van onze secretaris in Bunnik. ‘Nou en?’ zult u misschien denken.

Toch hebben we enkele aardige ontwikkelingen met het voltallige bestuur kunnen doornemen. Zo sprak Dick Kaas de bestuursleden bij over de voorbereidingen van de Kerngroep Kersenweide. Het fijne nieuws is, dat we in opdracht van de gemeente een aantal aspecten van het energiesysteem van de nieuwbouwwijk mogen helpen uitwerken. We bereiden ons voor op overleg met Stedin, en op wat er nodig is om een energiemanagementsysteem en een wijkcoӧperatie voor de Kersenweide in te richten. We kijken naar laadpalen, deelmobiliteit, de buurtbatterijen, en de interactie met het net van zonnepanelen en warmtepompen. En vooral hoe dat in het voordeel van de toekomstige inwoners kan gaan werken – onder een gesternte van netcongestie. Het mooie van de opdracht van de gemeente is, dat we daar externe expertise bij kunnen mobiliseren. Op de Ledenvergadering van 29 augustus a.s. zullen we hier vast uitgebreider bij stil staan.

Verder hadden we uiteraard aandacht voor de afwikkeling van onze bemoeienis met het Zonnepark A12 en het afrondend overleg met onze samenwerkingspartner, de Universiteit van Utrecht. Maar ook andere lopende zaken passeerden de revue: de uitvoering van besluiten die we eerder al hadden genomen. Dat moet ook gebeuren –  en gaat in de zomer gewoon door. Zo stonden we stil bij:

  • Het duurzaamheidsfonds in wording, ook in nauwe samenwerking met de gemeente Bunnik. 
  • Het project Zon-op-Dak, dat vanaf mei op gang aan het komen is – hier in samenwerking met de Green Business Club van Bunnik en Soft Energy.
  • De perspectieven voor de wijkgerichte warmteuitvoeringsplannen die onder regie van de gemeente gaan worden opgesteld. We verbinden lokaal met de Utrechtse Koepel Energie van Utrecht.
  • Onze aanvraag van lidmaatschap van OM Nieuwe Energie, dat ons later in 2024 mogelijk in staat stelt een groene energie van coӧperatieve oorsprong in de gemeente aan particulieren te gaan verkopen – uiteraard tegen nette schappelijk tarieven van OM Nieuwe Energie.

Zo waren er nog enkele onderwerpen meer. Een zware vergadering was het al met al niet deze zomeravond. Meest concrete besluiten hadden betrekking op de agenda van onze Ledenvergadering per eind augustus. We hopen daar een interessant inhoudelijk thema ‘ter leringe ende vermaek’ te behandelen. Anna von der Heydt – ons enige academisch actieve bestuurslid – gaat enkele belangwekkende inzichten delen uit de klimaatwetenschappen. Reserveert u 29 augustus vast?

Een opwekkende spreuk tot slot, voor in onzekere en spannende tijden (denk aan EU (Orban), ons kabinet, verkiezingen in de VS, de Franse cohabitation), na bovendien een half mislukt EK:

“Wie een muilezel zoekt zonder gebreken, gaat het best te voet.” (naar Miguel de Cervantes)

Voorzitter, Paul Zeef

Meer weten over onze coöperatie? Bekijk al onze interviews & blogs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *