Het gaat goed met de energietransitie in de gemeente Bunnik. Velen zijn bezig met de verduurzaming van hun huis, leggen zonnepanelen op hun dak of schaffen een warmtepomp aan. Maar is het genoeg?

De Energie Coöperatie Bunnik wil zorg dragen voor een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening voor alle bewoners (en bedrijven) in de gemeente Bunnik. Zo ver is het nog niet. We hebben te maken met energiearmoede, met (sterk) gestegen energieprijzen en met aanhoudende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

We constateren dat een groep inwoners wel zou willen veranderen in energie-opwek en -gebruik, maar niet weet hoe, niet weet waar te beginnen. De ECB maakt zich sterk voor grootschalige opwek van duurzame energie, maar loopt aan tegen het verstopt raken van het elektriciteitsnet. Maar ook met weerstand tegen het gebruik van de ruimte door de aanleg van zonneweides.  Kortom, vraagstukken en uitdagingen te over.

De afgelopen jaren was de ECB actief met advisering aan huishoudens, o.a. door te beginnen met een warmtescan. We hebben voorlichtingsavonden georganiseerd en collectieve inkoopacties. Allemaal zeer succesvol, maar de echte transitie komt nog, namelijk zorgen voor en elektriciteit en warmte zonder gebruik van olie en gas. Dat allemaal om de CO2 uitstoot te verminderen, de opwarming van de aarde tegen te gaan en daarmee een leefbaar milieu te behouden.

Om aan die doelstellingen bij te dragen zal de ECB de komende jaren inzetten op het stimuleren van bewoners (en bedrijven) in het zuinig omgaan met energie, in energiebesparing door isolatie en het gebruik van duurzaam opgewekte energie. Dat kan de ECB niet alleen. Daarvoor zoekt het de samenwerking met de gemeente, met wijkverenigingen, met energieadviseurs en iedere andere partij die werk maakt van de energietransitie. Dat vraagt een open houding van de ECB als coöperatie en een actieve inzet van haar leden als aanjagers van de transitie.

Op de tweede plaats wil de ECB actief zijn in de ontwikkeling en exploitatie van duurzame energiebronnen. Helaas is een bepalende rol bij de ontwikkeling van de twee zonneweiden in de Vlowijkerpolder bij Werkhoven niet gelukt. In het A12 project zijn we nog volop aan de bak. Ook willen we extra inzetten op de ontwikkeling van ‘zon op dak’, door te onderzoeken welke grote daken binnen de gemeente in aanmerking komen voor grootschalige opwek.

Ten derde wil de ECB een rol spelen in een ontwikkeling die Europa-breed furore maakt, namelijk het local4local principe. Het gaat er dan om dat lokaal opgewekte duurzame energie ook direct ten goede komt aan lokale gebruikers. Op deze wijze kunnen wij onze steen bijdragen aan het bestrijden van de energiearmoede. Met de zonneweide in ontwikkeling langs de A12 zijn we dit principe aan het uitwerken. Het klinkt eenvoudiger dan het is, maar het is een hoopvolle ontwikkeling.

Local4Local: lokaal opgewekte energie wordt ook zo veel mogelijk lokaal gebruikt

Op de algemene ledenvergadering van 12 april jongstleden hebben we een start gemaakt met de discussie over het concept jaarplan. Bent u geïnteresseerd in de energietransitie en wilt u graag meepraten over de toekomst van de ECB en hun rol in de transitie dan bent u van harte uitgenodigd op maandag 19 juni 2023.

Hans Dam,
Voorzitter ECB

Lees hier het volledige beleidsplan zoals vastgesteld op de ALV van 19 juni 2023.
Meer over Local4Local vind je op de site van Energie Samen.