Onlangs bracht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport uit over hun onderzoek naar de kosten en opbrengsten van het volledig gasloos maken van bestaande woningen. De conclusie van het planbureau is dat voor de stap naar een volledig gasloze woning de kosten vaak nog niet opwegen tegen de (financiële) opbrengsten. Het rapport is hier te vinden.

De ECB hoopte dat de conclusie van dit gedegen onderzoek een andere zou zijn, we moeten het er echter mee doen. Als huiseigenaar zou je nu kunnen concluderen dat je beter kunt gaan wachten tot de kosten van maatregelen voldoende gezakt zijn. De sterk dalende kosten van zonnepanelen en windmolens in de laatste jaren, laten zien dat dit mogelijk is. Of je kunt afwachten of de overheid aantrekkelijker subsidies gaat geven. Maar als je goed kijkt, kun je vaststellen dat je met minder vergrijpende stappen ook nu al je woning een stuk zuiniger kunt maken zonder excessief hoge kosten.

Het verduurzamen van je woning omvat een aantal stappen: isoleren (1), anders ventileren (2), lage temperatuurverwarming (3), andere warmtebron (4) en zelf energie opwekken (5). Met de eerste 2 stappen ben je goed op weg en maak je je klaar voor de latere stappen voor een andere manier van verwarmen, en bovendien zijn deze stappen financieel gezien veel beter haalbaar. En zelf energie opwekken met zonnepanelen kun je in enkele jaren terugverdienen! Niet voor niets hebben al veel mensen deze laatste stap al gezet.

Daarom is het verstandig alvast op weg te gaan, bijvoorbeeld door uit te zoeken wat goede stappen zijn om jouw huis zuiniger en comfortabeler te maken. Hiervoor kun je advies vanuit de ECB krijgen. Tot het einde van 2020 vergoedt de gemeente via de voucher-regeling dit advies helemaal. Ook voor het inschakelen van een professioneel energie-adviseur is een kortingvoucher beschikbaar. En woon je in de Oranjebuurt, daar loopt nu al een gezamenlijke actie voor woningisolatie. We willen daarbij door gebundelde aankoop de kosten van bepaalde isolatiemaatregelen omlaag te brengen.

Door nu al maatregelen uit te voeren gaat jouw energierekening naar beneden, het comfort in je huis verbetert en je bent goed op weg naar de toekomst! En ga je jouw huis toevallig verbouwen, benut dan die mogelijkheid alvast om duurzame stappen te zetten. Heb je nu wat geld beschikbaar, benut de gelegenheid of benut de extra hypotheekruimte voor energiezuinige verbouwingen. En realiseer je, niet alles hoeft vandaag klaar, ook met kleinere stapjes ga je er komen.

Meer lezen voor inspiratie? Lees hier een kritische reactie op het PBL rapport en een kort artikel uit de Volkskrant (3 september) met de reactie van enkele andere experts op het rapport van het planbureau.