De Energie Coöperatie Bunnik (ECB) heeft onlangs een overeenkomst kunnen afsluiten met de ontwikkelaars van zonnevelden nabij Werkhoven. Met deze overeenkomst wordt het straks mogelijk dat inwoners van Bunnik mede-eigenaar worden én kunnen meedelen in de opbrengst van beide parken. Maar eerst moet de gemeenteraad op 5 maart nog haar goedkeuring geven aan de plannen.

UPDATE: Op 5 maart heeft de gemeenteraad ingestemd met één zonneveldproject van 15 ha. CDA, Liberalen en Bunniks Belang wilden het tweede veld vond niet goedkeuren omdat men dat te groot achtte. Voor het goedgekeurde zonneveld zal nu SDE subsidie worden aangevraagd. Naar verwachting zal pas na de zomer meer duidelijk komen over de financiële randvoorwaarden van onze deelname.

Op 27 februari was er een Open Huis van de gemeenteraad waarop diverse partijen hun mening konden geven over de plannen voor 2 zonnevelden. Ook de ECB heeft daar haar standpunt naar voren gebracht. Hieronder vindt u de volledige tekst van onze bijdrage:

Geachte leden van de raad,

U staat voor het nemen van een belangrijke beslissing: instemmen met het verlenen van vergunning aan de ontwikkeling van twee zonneweides. Met de realisatie van deze twee zonneweides wordt een belangrijke doelstelling in het coalitieakkoord ingelost, namelijk 10% duurzame energie opwekking in deze coalitieperiode. Het is meer dan dat, het gaat om een beslissing van algemeen maatschappelijk belang.

De Energie Coöperatie  Bunnik  is zeer verheugd dat deze stap nu al kan worden gezet. Immers, de gehele energietransitieopgave van de gemeente Bunnik (en van Nederland) reikt veel verder dan de aanleg van deze twee zonneweides. Als ECB ontplooien wij dan ook al activiteiten op het  gebied van de energie- en warmtetransitie, met name door het ondersteunen van bewoners die hun huis energiezuiniger willen maken en met het aanleggen van zonnepanelen op hun dak nu al bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Maar het opwekken van veel meer energie is een onmisbaar onderdeel: zonder grote stappen kunnen  we de klimaatverandering niet tegengaan. Wij zouden het daarom toejuichen als de gemeenteraad de weg vrijmaakt voor grotere stappen (en niet achterblijft).

Eén van de voorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld voor het aanleggen van zonneweides is het streven naar lokaal eigenaarschap ter grootte van 50%. De afgelopen maanden heeft de ECB intensief, maar vruchtbaar, overleg gehad met beide ontwikkelaars, BHM en LCE, over de invulling van deze eis. En, wij zijn eruit. Onlangs is de overeenkomst gesloten waarin partijen verder samen optrekken in de projecten om te komen tot een substantiële overname bij ieder van de twee parken. Daarbij worden de verdere uitgangspunten van de vergunningaanvraag in stand gehouden, dus ook de inrichting van het gebieds- of omgevingsfonds. Dat betekent dat wij én de mogelijkheid bieden om lokaal eigenaarschap te realiseren én mogelijkheden creëren om al direct iets terug te doen voor de directe omgeving, in samenspraak met de gemeente.

Natuurlijk hebben wij gekeken naar de wijze waarop BHM en LCE tegemoet zijn gekomen aan de diverse bezwaren die vooral door omwonenden zijn ingebracht. Wij zijn van mening dat beide ontwikkelaars op een serieuze en doeltreffende wijze oplossingen hebben geboden, vooral ook op het punt van de ecologie, de landschappelijke inpassing en het duurzaam beheer.

Als ECB vinden we het van groot belang dat, met de inrichting van de zonneweides, ook de ecologische waarde van het gebied versterkt wordt. Er zijn goede voorbeelden, waarmee ecologische meerwaarde is gecreëerd, zoals bijvoorbeeld in Bronkhorst. Voor het draagvlak in de samenleving zijn ecologische en landschappelijke inpassing van belang. Zoals eerder op 19 september 2019 bepleit is voor de ECB de creatie van ecologische meerwaarde een essentiële voorwaarde bij de inrichting en het beheer van het terrein. Onze indruk is dat daar door de ontwikkelaars goed naar is gekeken. Wij zijn ook blij met de zeer positieve beoordeling door de Natuur en Milieufederatie Utrecht over de landschappelijke inpassing en andere aspecten.

De ECB is op de hoogte van de brief van de provincie op de plannen. Volgens de huidige Provinciale Ruimtelijke Verordening zou in eerste instantie zon op dak of nabij bebouwing moeten worden ontwikkeld. De ECB prefereert ook benutting van dakoppervlak in onze gemeente. Daar blijven wij ons sterk voor maken. De huidige voortgang van zon op daken vergt zeer veel inspanning en tijd met een beperkte energieopbrengst.  Geschikte locaties nabij bebouwing zijn ook niet direct voorhanden. Met de huidige aanpak gaan we de doelstelling van 10% duurzame opwekking in 2022 bij lange na niet halen. Gezien de urgentie van het klimaatprobleem is de aanleg van zonneweides onvermijdelijk voor de korte termijn.

En wat als de voorgestelde zonneweides er niet of niet helemaal zouden komen? De noodzaak tot duurzame opwekking van energie zal niet minder worden, zeker als ook het vervoer, het wagenpark, elektrisch gaat worden. Alternatieve duurzame bronnen zijn niet binnen afzienbare termijn voorhanden.  En wind op zee is ook niet oneindig beschikbaar. Onze energietransitie zal daarom meer zichtbaar worden in het landschap, dat is een gegeven waar we mee moeten leven.

Samenvattend:

De voorgestelde zonnevelden bieden de kans om een forse stap te zetten in de opwekking van duurzame energie, met beperkte gevolgen voor de omgeving én met de belofte om  de lokale natuurwaarden aanzienlijk te verbeteren. Als ECB zullen wij bovendien inwoners van Bunnik en omliggende gemeenten de kans bieden om te investeren in deze maatregel tegen de klimaatcrisis. Op deze manier kan een belangrijk deel van de financiële opbrengst lokaal beschikbaar komen.

Wij als ECB, en vele burgers met ons, zijn daarom van mening dat er nu gehandeld moet en kan worden.