Op 13 november zijn afspraken gepresenteerd tussen de branchevereniging voor zonne-energie Holland Solar en de milieu-organisaties over de randvoorwaarden bij ontwikkeling van zonneparken. Met de gedragscode “Zon op Land” erkennen de milieu-organisaties dat zonneparken nodig zijn voor het halen van de doelen van de energietransitie. Anderzijds zullen zullen leden van Holland Solar bij de ontwikkeling van zonlocaties op land een aantal principes hanteren voor participatie, locatiekeuze en inpassing. Lees hier het artikel in Trouw of het persbericht van Holland Solar.

Ook de ECB onderschrijft de nieuwe gedragscode van Holland Solar en zal dit als uitgangspunt hanteren bij eigen ontwikkelingsactiviteiten of bij samenwerking met andere ontwikkelaars van zon op land. Dit geldt ook bij onze mogelijke participatie in de twee zonneparken die bij Werkhoven in ontwikkeling zijn.

In onze inspraakreactie bij het Open Huis van de gemeenteraad over de vergunning voor deze projecten hebben we aangegeven dat de voorgestelde zonneprojecten een grote bijdrage zullen leveren aan de energietransitie. Daarnaast hebben we het belang benadrukt van het creëren van ecologische meerwaarde, door een goede inrichting en ecologisch verantwoord beheer van de zonneparken.

Naar verwachting zal de gemeenteraad van Bunnik zich in december of januari definitief uitspreken over de vergunning voor de twee parken. Waarschijnlijk is dan ook meer duidelijk of en hoe de ECB in deze projecten zal participeren.

Aanvulling 28 november:

Zonnepark Werkhoven scoort bovengemiddeld bij beoordeling NMU (Natuur en Milieufederatie Utrecht)

Bewoners zijn goed betrokken geweest bij de vormgeving van het geplande zonnepark Werkhoven (gemeente Bunnik), blijkt uit een beoordeling door de NMU. De inpassing in het landschap en de inrichting scoren uitstekend. Wel had de locatiekeuze wellicht beter gekund. De plannen voor financiële participatie zijn op zich goed, maar nog onvoldoende uitgewerkt.

Lees hier en hier het volledige oordeel van de NMU.

Vanuit de ECB kunnen we hier nog aan toevoegen dat gesprekken over financiële participatie nog gaande zijn. Wij hopen op een positieve uitkomst daarvan vòòr de definitieve vergunningverlening in februari 2020