Door het saneren van grote asbestdaken te combineren met het plaatsen van zonnepanelen, kunnen de kosten van de sanering worden terugverdiend door de uitvoerende energiecoöperatie. Daarbij is voor leden van energiecoöperaties een rendement van 4% haalbaar. Dat is de conclusie van het rapport ‘Asbest eraf, zon erop’ dat door de energiecoöperaties uit Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede in opdracht van de provincie Utrecht is opgesteld.

‘Een mooie win-win situatie: niet alleen heeft het bedrijf een asbestvrij dak, er wordt tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan de energietransitie door het opwekken van duurzame energie’, aldus Erik Alsema, coördinator van de Energie Coöperatie Bunnik. ‘En het landschap blijft gespaard’.

Zeven praktijkcases in Kromme Rijnstreek
Voor de provincie Utrecht heeft versnelling van het ruimen van grote asbestdaken prioriteit, maar financiering is voor veel dakeigenaren een probleem. Door er zonnepanelen voor terug te plaatsen kan een energiecoöperatie de investering en exploitatie doen. In het onderzoek dienden zeven locaties in de Kromme Rijnstreek als praktijkcase. Bij deze bedrijven is de technische en financiële haalbaarheid onderzocht van het vervangen van het asbestdak en het plaatsen van zonnepanelen. Op zes van de zeven locaties kunnen de kosten van asbestsanering worden terugverdiend door de opbrengst van zonnepanelen. De leden van de energiecoöperatie zouden daarbij een rendement van 4% halen.

Haalbaarheidstoets
De uitgewerkte cases geven een goede indicatie van de eisen waaraan deze asbest-daken moeten voldoen om kansrijk te zijn. Zo moet het dak een oppervlak hebben van minimaal 750 m2 en moet de dakconstructie en –oriëntatie geschikt zijn voor zonnepanelen. Met de cases is een haalbaarheidstoets opgesteld. Hiermee kan een energiecoöperatie eenvoudig een eerste inschatting maken van de geschiktheid van een locatie met asbestdaken voor een dak met zonnepanelen.

Versnelling asbestsanering
Lokale energiecoöperaties kunnen samen met overheden en maatschappelijke organisaties een belangrijke rol spelen bij de versnelling van grote asbestdaken. Via de website www.asbestdakenopnul.nl, ontwikkeld door de Omgevingsdienst Regio Utrecht, kunnen dakeigenaren, energiecoöperaties en geïnteresseerden voor deelname aan een energieproject met elkaar worden verbonden.

Op woensdag 6 november, tijdens de U-Thuis bijeenkomst in het Provinciehuis van Utrecht, is het rapport overhandigd aan gedeputeerde Rob van Muilekom.

Een samenvatting van het rapport is hier te vinden en het volledige rapport is hier te downloaden.