Woensdag 11 november hebben leden van de Energie Coöperatie Bunnik (ECB) in hun eerste ledenvergadering besloten dat ze financieel willen deelnemen in de twee zonneveldprojecten die in Bunnik gepland zijn. De vergadering was goed bezocht en verliep in een constructieve sfeer.

Leden van de energiecoöperatie bespreken de zonneveldplannen

Na een korte toelichting over de inrichting en landschappelijke inpassing van de zonnepanelen was er ruimte voor discussie over de voors en tegens van deze projecten. Vanuit de ECB wordt onder meer als belangrijke randvoorwaarde gesteld dat een zonneveldproject ook ecologische meerwaarde oplevert.

Een grote meerderheid van de leden was uiteindelijk van mening dat financiële participatie voor leden van de ECB mogelijk zou moeten zijn, als het project voldoet aan onze randvoorwaarden en ook de financiële voorwaarden voldoende gunstig zijn.

Leden wilden uiteraard wel weten hoe het rendement en risicoprofiel van de financiële participaties er precies zou gaan uitzien. Over het rendement kan echter pas in een later stadium duidelijkheid over komen, nadat er uitsluitsel is over de SDE-subsidie voor beide projecten. Dit is waarschijnlijk pas na de zomer van 2020 bekend. Het bestuur van de ECB gaat vooraf al wel de vorm en randvoorwaarden voor participatie nader uitwerken, samen met de projectontwikkelaars en met een ledenwerkgroep.

Daarnaast waarschuwden leden dat er in de activiteiten van de ECB voldoende aandacht moet blijven voor zonnedaken en voor ondersteuning van woningeigenaren.

Deze onderwerpen gaan de komende weken weer meer aandacht krijgen met een inkoopactie zonnepanelen, warmtescans, persoonlijk advies over de woning en huiskamerbijeenkomsten.

Vanuit de leden werd tot slot waardering uitgesproken over de vele zaken die door een kleine groep in beperkte tijd gedaan waren rond de coöperatie.

P.s. De zonneveldprojecten worden op 19 september besproken in het Open Huis van de gemeenteraad en op 10 oktober besluit de raad over de vergunningaanvraag.