Er zijn twee projecten met zonnevelden in ontwikkeling in de gemeente Bunnik (zie hier en hier). Omdat het College van Burgemeester en Wethouders positief oordeelt over beide plannen (zie onderaan), komt ook de vraag welke rol de Energie Coöperatie Bunnik (ECB) in deze projecten kan en wil spelen.

Als ECB hebben we sinds het voorjaar van 2019 verschillende gesprekken gevoerd met beide ontwikkelaars over onze mogelijke rol. Omdat beide projecten al redelijk ver gevorderd waren toen wij als ECB betrokken werden, hebben we geen rol gehad in de locatiekeuze. Ook gesprekken met direct omwonenden over de inrichting van de terreinen zijn alleen door de ontwikkelaars gevoerd.

Wel zijn we met de projectontwikkelaars LC Energy en BHM Solar aan het verkennen op welke manier we financiële deelname vanuit de lokale bevolking kunnen vormgeven. Voordeel daarvan is het rendement op het project deels ook in de lokale gemeenschap terecht zal komen.

Als ECB hebben we aantal randvoorwaarden opgesteld voor de samenwerking rond grootschalige zonne-energie of windprojecten. Lees meer daarover op deze pagina. Deze voorwaarden zullen we ook hanteren bij beoordeling van de zonneveldprojecten bij Werkhoven. Eén belangrijke voorwaarde is voor ons dat een zonneveld ook moet leiden tot ecologische meerwaarde.

Daarnaast heeft de gemeente als eis gesteld dat de initiatiefnemer voor een zonnepark een plan voor financiële participatie opstelt, waarin wordt gestreefd naar 50% lokaal eigendom. De ECB ziet voor zichzelf de rol om zulke financiële participatie voor haar leden mogelijk te maken, als die dat ook willen. Op de komende ALV zal dit onderwerp aan de orde komen en kunnen leden hun mening geven over de wenselijkheid van en mogelijke participatie in beide zonneveldprojecten. Bij groen licht vanuit de leden zullen we de mogelijkheden en voorwaarden van financiële deelname door leden in de vorm van leningen of obligaties nader verkennen.

Update 5 -9-2019: College van B&W positief over aanvraag twee zonnevelden

Het College van B&W van Bunnik oordeelt positief over de twee ingediende plannen voor zonnevelden in de gemeente Bunnik en legt ze voor aan de gemeenteraad voor een definitief oordeel. De raad zal de plannen op 19 september en 10 oktober bespreken. Na goedkeuring door de raad zal de ontwerpvergunning nog 6 weken ter inzage liggen. Lees hier het volledige bericht op de site van de gemeente.